Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
vineri, 26 aprilie 2024 06:06:53
Distincțiile Consiliului Jud. Harghita

Inaugurarea fabricii de lapte de la Cristuru-Secuiesc – premieră locală și națională

(2 Votări)324 vizualizări

La Cristuru-Secuiesc în data de 19 decembrie a avut loc evenimentul prilejuit de punerea în funcțiune a fabricii de lapte achiziționată de Cooperativa Agricolă Târnava-Mare. Ineditul acestui eveniment a fost reprezentat de faptul că proprietarii acestei fabrici sunt cei aproximativ 500 de gospodari din zonă care s-au asociat în scopul achiziționării acestei fabrici. La eveniment au participat numeroși gospodari, reprezentanți ai instituțiilor care au sprijinit demersurile de achiziționare a fabricii, respectiv reprezentanți ai presei.

Varga-Nagy László, președintele cooperativei agricole a vorbit despre greutățile întâmpinate în procesul de achiziționare a fabricii. Acesta a menționat totodată și faptul că inaugurarea acestei fabrici este o mare realizare, mai ales datorită faptului că aceasta este prima fabrică de prelucrare a laptelui de mare capacitate aflată în proprietatea a peste 500 de familii de gospodari. Valoarea de achiziționare a fabricii a fost de aproape 450 mii de euro, iar valoarea echipamentelor și utilajelor moderne se ridică la suma de 420 mii de euro. Capacitatea de procesare a fabricii este de 35 de mii de litri de lapte pe zi, dar la început se vor prelucra zilnic 10 mii de litri. Președintele cooperativei a mai adăugat faptul că se dorește înregistrarea cooperativei ca grup de producători pentru a putea aplica la sesiunea de proiecte în scopul achiziționării de utilaje și echipamente care încă lipsesc din dotarea fabricii.

Zsigmond Barna Pál, consulul general al Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, a ținut să felicite cooperativa pentru achiziționarea și punerea în funcțiune a fabricii de lapte și a vorbit despre curajul gospodarilor din zonă, despre abilitatea acestora de a face primii pași în direcția realizării dezideratelor. Ministerul Agriculturii din Ungaria a sprijinit acest demers al cooperativei agricole deoarece consideră că prin acesta economia locală se va întări, dovadă fiind succesul acestui proiect bazat pe cooperare și conlucrare. Primarul localității Cristuru-Secuiesc, Rafai Emil a felicitat cooperativa pentru inițierea procesului de funcționare al fabricii, urând în același timp mult succes în demersurile viitoare.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, unul dintre susținătorii de bază ai acestui proiect, a afirmat că răspunsul Ținutului Secuiesc la criza economică mondială este însăși această fabrică, cumpărată și pusă în funcțiune prin alierea a 500 de familii de gospodari. Această realizare este un bun exemplu atât pentru județele învecinate, cât și pentru toată țara. Președintele consiliului județean este de părere că investiția gospodarilor s-a dovedit a fi o bună decizie dar și una eficientă, profitul existând deja. Cu această ocazie președintele consiliului a acordat premiul „Vitos Mózes" celor nouă reprezentanți ai conducerii cooperativei: Varga-Nagy László, Szőcs Béla, Mészáros Zoltán, Bálint Sándor, Jakab Béla, Szilágyi Lajos, Györfy Levente, Tamás Pál și Kinda János. Borboly Csaba a ținut să mulțumească și celor 10 primari din zona Odorhei-Cristur pentru implicarea în realizarea acestei investiții.

În încheierea discursurilor inaugurale s-a amintit faptul că fără susținerea statului această investiție și demersurile de acest fel sunt greu de susținut și realizat, acesta fiind motivul pentru care se contează pe sprijinul statului și implicarea în astfel de proiecte care contribuie la crearea de locuri de muncă și la rămânerea tinerilor în locurile natale.
Mai multe detalii cu privire la fabrică și cooperativă găsiți în istoricul atașat acestui comunicat.


Miercurea-Ciuc, 19 decembrie 2012

Documente:

Facebook