Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
joi, 28 martie 2024 18:31:30
Distincțiile Consiliului Jud. Harghita

Ședința consiliului județean la Porumbenii Mari

(0 Votări)52 vizualizări

În data de 31 august, ședința de Consiliul Județean Harghita s-a ținut în casa de cultură din Porumbenii Mici, localitate aparținătoare de comuna Porumbenii Mari. Evenimentul festiv organizat în zona Cristuru-Secuiesc, a fost prilejuit de acordarea Premiului Márton Áron, arhidiaconului paroh Borbély Gábor din Porumbenii Mari, pentru activitățile deosebite întreprinse pentru construirea comunității.

La ședința consiliului județean din data de 31 august de la casa de cultură din localitatea Porumbenii Mici, au participat Dr. Verestóy Attila - senator, Incze Attila și Kányádi György duhovnicii reformați din localitățile Porumbenii Mici, respectiv Porumbenii Mari, angajați ai primăriei din Porumbenii Mari și localnici.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a spus că organizarea ședinței de consiliu în deplasare este un bun prilej pentru consilieri de a cunoaște zonele respective, problemele și dificultățile acestora, dar și realizările și exemplele demne de urmat din aceste zone. Tot atunci, localnicii pot participa la procesul de decizie al consiliului, se pot identifica cu instituția administrației publice pe care au ales-o și care zi de zi este prezentă în procesul de rezolvare a problemelor locuitorilor județului.
– Trecând de-a lungul localității nu am putut să nu observăm terenul de sport, pe care oricare oraș al județului nostru ar fi mândru să-l aibă. Aceste bune exemple trebuie evidențiate și sprijinite realizările de acest fel – a afirmat președintele consiliului județean.

Gyerkó Levente, primarul localității Porumbenii Mari și-a exprimat bucuria cu privire la alegerea localității pentru organizarea ședinței, spunând că au ales ca locația să fie casa de cultură din Porumbenii Mici deoarece această clădire a fost recent renovată, consiliul județean contribuind la aceste lucrări, care vor fi inaugurate sâmbăta viitoare.
Primarul a spus că în conformitate cu rezultatele ultimului recensământ, localitatea numără 1.780 locuitori, ținând să menționeze că în comparație cu recensământul precedent, numărul locuitorilor a crescut cu 70. În opinia sa acest lucru este îmbucurător și se datorează celor care s-au mutat aici și acelor persoane care s-au reîntors acasă de la munca din străinătate. Acesta a precizat că în anul 2004, localitatea Porumbenii Mari s-a despărțit de localitatea Mugeni, în momentul de față fiind compusă din localitățile Porumbenii Mari, Porumbenii Mici și comunitatea de țigani „Porumbenii Sălbatici", comunitate care numără aproape 200 de locuitori. În opinia primarului, locuitorii comunității conviețuiesc în armonie, chiar dacă se confruntă cu diferite probleme și există diversitate în rândul locuitorilor din care se compune comunitatea.

Consiliul Județean Harghita a susținut până în prezent localitatea cu aproximativ un milion de lei, astfel s-a reușit construirea, în ambele comune, a capelelor mortuare, respectiv a contribuit la construirea terenului de sport și renovarea casei de cultură din Porumbenii Mici. Primarul a ținut să mulțumească dr.-ului Verestóy Attila, că împreună cu sprijinul lui Borbély László și al lui Lukács Vilmos, au contribuit la construirea terenului de sport.

Dr. Verestóy Attila a afirmat: – Este o bucurie că putem fi parte a acestei experiențe comune, aici acasă. Ne încredințăm viața acestor experiențe și acestei comunități, deoarece ne dorim să dăinuim aici prin intermediul copiilor și nepoților noștri. Liderii comunității conduc comunitatea spre desăvârșire, însă singuri nu pot înfăptui aceste lucruri, aportul celor care ne reprezintă la nivel central și a uneltelor de care aceștia dispun fiind elementul care întregește această ecuație. Scopul nostru este să creăm unitate în comunitate, și să ajungem la învoială cu majoritate. UDMR și-a asumat acest rol, traiul nostru aici are rost, iar dacă reușim să împlinim rolul, oamenii nu vor mai fi aici doar în trecere, ci vor veni acasă.
Un alt fiu al satului Porumbenii Mari este și arhidiaconul paroh catolic Borbély Gábor, căruia, pentru meritele deosebite în procesul de construire a comunității, Consiliul Județean Harghita a acordat Premiul Márton Áron. Distinsul și respectatul arhidiacon s-a născut la data de 30 noiembrie 1930 la Porumbenii Mari. Borbély Gábor și-a desfășurat activitatea și a slujit în diferite comunități, însă după pensionare s-a întors în localitatea natală.

După preluarea medaliei de la președintele Consiliului Județean Harghita, Borbély Gábor a afirmat: – Mă surprinde acest premiu. Faptul că această distincție poartă numele lui Márton Áron mă bucură, totodată mă face să simt că nu merit această distincție. Acest premiu se acordă întregii comunități. Cred că acest premiu se acordă tuturor celor care cinstesc memoria lui Márton Áron, fie ei prieteni de-ai mei, preoți, credincioși, civili, memoria acestui mare om neputând fi lăudată și recunoscută îndeajuns. Să rămânem fideli crezului său, să ne iubim și să rugăm unul pentru celălalt. Fie ca timpul ce ne-a rămas să îl trăim în bună înțelegere, viitorul să fie pașnic pentru secui și pentru toate popoarele care trăiesc împreună cu ei.


Miercurea-Ciuc, 1 septembrie 2012

Documente:

Facebook