În acest an ședința festivă a Consiliului Județean Harghita s-a ținut la Lăzarea. Premiul Pro Harghita s-a acordat călugărului franciscan Ferencz Ervin, în vârstă de 93 de ani. Petres Sándor și Birtalan József, vicepreședinții Consiliului Județean Harghita, sunt cei care au înmânat premiul, iar evenimentul s-a desfășurat în Sala cavalerilor a Castelului Lázár.
Ultima actualizare: marţi, 29 septembrie 2015
Ședința festivă a fost deschisă de discursul vicepreședintelui Petres Sándor care a afirmat că anul acesta premiul se întoarce la Lăzarea, deoarece persoana laureată este un reprezentant de seamă localității. Primarul localității, Gábor László, a vorbit despre exemplul vieții călugărului Ervin și a afirmat că premiul este pe deplin meritat de acesta, mulțumind totodată consiliului județean pentru inițiativa de a-l premia pe părintele Ervin. Vicarul Portik-Hegyi Kelemen a vorbit despre pregătirea pentru marea sărbătoare a Rusaliilor, despre Sântul Duh și despre faptul că Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi, iar în cazul preotului Ervin se poate constata faptul că acest plan s-a desăvârșit.
Moderatoarea ședinței, Csata Orsolya, a dat citire discursului jurnalistului Bajna György, prin care acesta a zugrăvit distinsa personalitate a părintelui Ervin. Acesta s-a născut la 10 mai 1920, într-o familie cu 10 copii, iar după sfârșitul celui de-al doilea război mondial a rămas singur. Studiile și le-a terminat la Târgu-Mureș, Odorheiu-Secuiesc și Miercurea-Ciuc. A intrat în monahism la data de 6 octombrie 1938. Studiile teologice le-a urmat între anii 1939-1944 la Hunedoara. A fost sfințit preot la Alba-Iulia, la data de 20 iunie 1943 de către episcopul Márton Áron. Calificarea de profesor a obținut-o la Facultatea Babeș-Bolyai, specialitatea latină-greacă-maghiară. În 1944 a fost arestat și a avut domiciliu forțat, timp de un an. În anul 1947 a fost trimis la Odorheiu-Secuiesc, iar aici s-a ocupat de educația preoților. Din anul 1948 a fost preot la Zetea.
În 20 august 1951, au fost alungați călugării din mănăstiri. Următorii ani și i-a petrecut la Lipova, iar în acest timp l-a cunoscut pe Szoboszlai Aladár, principalul acuzat al procesului din '57. În această cauză, la 4 decembrie 1957 a fost arestat, iar după un proces care a durat nouă luni, a fost condamnat la moarte, pedeapsă care ulterior a fost transformată în închisoare pe viață și muncă silnică.
A fost amnistiat la data de 2 august 1964. După o jumătate de an a reușit să se stabilească la o parohie din județul Timișoara, unde a și rămas timp de 12 ani.
A ajuns din nou la Cluj, iar în anul 1980 a fost arestat din nou. În anul 1982 s-a eliberat. După acestea s-a întors acasă la Lăzarea, iar anul acesta se împlinesc 70 de ani de când slujește biserica.
În discursul său, părintele Ervin a spus că donează suma de 1500 de euro, primită ca premiu, Fundației Kájoni Akadémia, care se implică în sprijinirea familiilor sărace și copiilor care provin din acestea.
Discursurile au fost însoțite de un program special al școlarilor din localitate.
Miercurea-Ciuc, 17 mai 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)69 vizualizări