Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
sâmbătă, 20 aprilie 2024 01:30:32
Distincțiile Consiliului Jud. Harghita

Europa sărbătoreşte Ţinutul Secuiesc - Kovács Piroska a fost premiat cu „marele premiu" Europa Nostra

(0 Votări)54 vizualizări

În data de 1 iunie, în Lisabona, ca urmare a mediatizării întreprinse de Consiliul Județean Harghita, Comisia Europeană şi Europa Nostra au acordat una dintre cele şase mari premii Europa Nostra 2012 lui Kovács Piroska, fondatoarea Asociației culturale de păstrare a tradițiilor KŐLIK.

Pe 1 iunie în Lisabona, Europa a sărbătorit Ţinutul Secuiesc, judeţul Harghita. La iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita Kovács Piroska a obţinut premiul Europa Nostra pe anul 2012 în categoria „Contribuție remarcabilă". Premiul a fost acordat „ocrotitoarei porţilor secuieşti" Kovács Piroska, în cadrul evenimentului festiv organizat în Mănăstirea Jerónimos din Lisabona pentru activitatea excepţională în domeniul păstrării şi cercetării patrimoniului de artă populară din Ţinutul Secuiesc. Dintre cei 28 de premianţi Europa Nostra nominalizaţi în martie, persoanele care au primit una dintre cele şase mari premii au fost aleşi în cadrul festivităţii din data de 1 iunie. Prin acordarea premiului în categoria „Contribuţii exemplare" Uniunea Europeană recunoaşte activitatea excepţională a lui Kovács Piroska în vârstă de 80 de ani, profesor pensionar, colecționar de artă populară, cunoscător remarcabil al locurilor și al istoriei.


„Acest premiu nu este acordat unei singure persoane, este succesul localităţii Satu Mare, a judeţului Harghita, a Ţinutului Secuiesc" a declarat Kovács Piroska, care a fost însoţită la Lisabona de Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
În opinia preşedintelui autorităţii judeţene „Ţinutul Secuiesc, judeţul Harghita a ajuns în centrul atenţiei Europei".
„Avem valori culturale deosebite, poarta secuiască ca simbol este una dintre comorile preţioase ale Europei, pe care o putem ocroti prin colaborare şi acordarea unei mari atenţii. Prin Kovács Piroska Europa premiază întregul Ţinut Secuiesc. Munca în parteneriat are rezultate şi sunt mândru că Consiliul Judeţean Harghita şi-a asumat un rol important în mişcarea lansată de Kovács Piroska, în ocrotirea porţilor secuieşti. Suntem mândri de munca şi perseverenţa lui Kovács Piroska" a declarat Borboly Csaba, accentuând că acest premiu demonstrează că existenţa Ţinutului Secuiesc nu poate fi negată. Există porţi secuieşti, există Ţinutul Secuiesc, iar Europa este mândru de activitatea celor care lucrează în interesul Ţinutului Secuiesc, rezultatele noastre sunt recunoscute la nivel european" – a declarat Borboly Csaba.


Consiliul Judeţean Harghita este membru din 2009 în Asociaţia KŐLIK, activitatea acesteia fiind extinsă la nivel judeţean pentru menţinerea şi ocrotirea porţilor secuieşti. În urma activităţii întrepătrunse în parteneriat au fost şi sunt reabilitate numeroase porţi secuieşti, sunt inventariate porţile existente în judeţ şi se lucrează în vederea păstrării imaginii tradiţionale a satului. Activitatea lui Kovács Piroska a fost recunoscută de Consiliul Judeţean Harghita anul trecut prin Premiul „Orbán Balázs".

Kovács Piroska, îmbrăcată în port popular specific zonei localităţii Satu Mare a preluat cu modestie şi bucurie premiul Europa Nostra, cu o valoare de 10 000 de euro. Membrii juriului au elogiat activitatea doamnei Piroska, iar cei prezenţi au sărbătorit-o pe premianta din Satu Mare cu exclamaţia „Bravo!". Multe persoane au felicitat-o pe doamna Piroska, care a declarat după acordarea premiului că „Este un sentiment extraordinar şi o onoare deosebită. Sunt bucuroasă. În momentele deosebite al decernării premiului am simţit că ar fi bine dacă proprietarii porţilor secuieşti, cioplitorii de porţi, membrii comunităţilor din judeţ rămaşi acasă ar simţi împreună cu mine că valorile tradiţionale, specifice zonei în care trăim au loc în cultura tradiţională a Europei. De această dată atenţia Europei s-a îndreptat spre noi, poarta secuiască şi-a primit locul meritat pe paleta culturală a Europei. Acest lucru ne îndeamnă să lucrăm şi mai mult".

Nominalizarea venită din partea Consiliul Judeţean Harghita s-a bazat pe munca istoricului P. Buzogány Árpád, care scrie despre Kovács Piroska:
„Kovács Piroska, profesor pensionar, colecționar de artă populară, cunoscător remarcabil al locurilor și al istoriei, a dus o muncă asiduă de colectare a desenelor populare, al cărei rezultat sunt numeroasele publicații personale. A realizat studiul cadastral al porților secuiești din zona Odorhei, a solicitat restaurarea acestora, ca urmare demarându-se un program la nivel județean în acest sens. A înființat o casă-muzeu în localitatea de natală, preocupările primordiale fiind păstrarea valorilor tradiționale, precum și învățarea de către tineri a meșteșugurilor tradiționale (ex.: sculptarea porților populare). Munca multilaterală i-a fost recunoscută în România atât pe plan local, cât și pe plan județean și național. Ca pedagog a elaborat istoria școlii din satul natal, completată cu o vastă colecție de publicații. Satul natal, Satu Mare, este recunoscut pentru porțile sale secuiești sculptate și vopsite. Încă din timpul comunismului, în anii 70, Kovács Piroska a început colectarea, desenarea motivelor de pe marile porți sculptate secuiești, mai apoi a altor obiective zonale, care au servit ulterior ca exponate ale expozițiilor organizate la casa-muzeu pe care a înființat-o.

Ca director al Asociației cultural tradițională ,,Kőlik" înființată la Satu Mare a inițiat evenimentul ,,Zilele porților secuiești", ulterior multe dintre porțile din zonă devenind monumente. Administrarea, întreținerea și repararea acestor porți atestă ca localitatea Satu Mare este una din acele zone ale Ardealului unde marile și minunatele porți definesc imaginea zonei."
Evenimentul a fost organizat sub patronajul lui Aníbal Cavaco Silva, preşedintele Portugaliei, care a fost prezent la eveniment, respectiv al lui José Manuel Baroso. La gala de decernare a premiilor a fost de asemenea prezent Androulla Vassiliou comisar european al educaţiei, culturii, multilingvismului şi tineretului, precum şi Plácido Domingo tenor de renume internaţional, preşedintele Europa Nostra. Cei 28 de premianţi au fost aleşi din cei 226 de proiecte depuse din 31 de ţări. Premiile sunt împărțite în patru categorii – conservare, cercetare, contribuție remarcabilă, formare și sensibilizare. Pentru jurizarea fiecărei categorii s-a întrunit un juriu de experți independenți din Europa și fiecare câștigător a primit fie o plachetă, fie un trofeu. Cei 6 câștigători ai „marelui premiu" desemnaţi în cadrul evenimentului din 1 iunie, printre ei fiind şi Kovács Piroska, au primit 10 mii de euro.


Miercurea-Ciuc, 2 iunie 2012

Documente:

Facebook