Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
joi, 28 martie 2024 15:37:01
Distincțiile Consiliului Jud. Harghita

Festivitatea de decernarea a premiului Orbán Balázs

(0 Votări)60 vizualizări

Distincţia Orbán Balázs se acordă din anul 2011 de către judeţele Harghita, Covasna şi Mureş acelor persoane care au  întreprins acţiuni şi au avut rezultate deosebite în identificarea şi rezolvarea unor probleme cu care se confruntă cele trei judeţe. 
Premiul a fost acordat pentru prima oară în anul 2011 cu ocazia Anului European al Voluntariatului, în 2012 premiul a fost decernat sub egida îmbătrânirii active, în anul 2013 cu ocazia anului  comemorativ Kós Károly, iar în anul 2014 sub egida anului coordonării vieţii de familie cu cea a muncii. 

Alegerea denumirii acestui premiu după numele lui Orbán Balázs se datorează faptului că acesta este primul autor al unei lucrări cuprinzătoare, care este şi opera vieţii sale, intitulată Descrierea Ţinutului Secuiesc pe criterii istorice, arheologice, naturale şi etnice. Autorul vizitează astfel fiecare localitate a regiunii, fotografiind şi notând tot ceea ce întâlneşte în această călătorie, iar evaluând starea generală a epocii, a stăruit în dezvoltarea şi modernizarea regiunii.
Anul 2015 a fost desemnat anul european al dezvoltării, susţinând astfel necesitatea celor afirmate de marele călător.  Sub egida dezvoltării premiul va fi decernat acelor persoane, care prin acţiunile întreprinse în dezbaterile sociale au promovat  o imagine  pozitivă despre lume, despre  demnitatea omenească, realizările lor servind la dezvoltare,  eradicarea sărăciei, creşterea individului şi al comunităţii.

Premiul Orbán Balázs se prezintă sub forma unei medalii de argint, bătută pe ambele feţe, cu diametru de 70 mm şi grosime de 4 mm şi este însoţit  de o diplomă şi premii  în bani, decernate în cadrul unui eveniment special organizat în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc, ediţia a VI-a.

Vineri, 16 octombrie
18,00:  Festivitatea de decernare a  Premiului  Orbán Balázs
Organizator: Consiliul Judeţean Harghita
Locaţie: Miercurea- Ciuc, aula Liceului Teoretic Márton Áron

 

Miercurea Ciuc, 29 septembrie 2015

Documente:

Facebook