Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
joi, 23 mai 2024 05:49:41
Ionel Simota

Laudatio

În onoarea Domnului Ionel Simota, poet și președinte al Cenaclului

Literar „Bunavestire” din Miercurea-Ciuc,

cu ocazia oferirii Premiului PRO HARGHITA 2019

 

Stimate Domnule Președinte al Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba

Onorată asistență,

 

Acordarea Premiului Pro Harghita poetului Ionel Simota vine să încununeze firesc o îndelungată și neobosită muncă de promovare a culturii harghitene, înăuntrul și în afara granițelor județului și chiar ale țării.

De sorginte moldavă, născut în județul Iași, absolvent al Liceului „Nicolae Iorga” din județul Vaslui și al Facultății de Științe Juridice și Drept Administrativ din cadrul Universității „George Barițiu”, din Brașov, poetul „Ionel Simota aparține deopotrivă Moldovei și Transilvaniei, opera sa făcând parte din Tezaurul poeziei românești care transcede spațiul și timpul”, după cum remarca dl. dr. Ioan Lăcătușu.

Președinte al Cenaclului Literar „Bunavestire” din anul 1997 și membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din anul 2007, poetul Ionel Simota este autorul a peste 20 de volume de poezie, fiind totodată și câștigătorul unor premii literare de excepție, dintre care amintim: Premiul I al Uniunii Scriitorilor din România, Brașov, 2010, acordat pentru volumul „Desculț printre cuvinte”; respectiv Premiul „Cartea Anului 2016”, acordat de către aceeași instituție pentru volumul „Capitol cu îngeri. Dintr-un volum colectiv”, în anul 2017.

Poet activ și militant în numele frumosului literar și artistic, implicat în organizarea de evenimente culturale închinate poeziei și artei în general văzute ca punți între oameni, Ionel Simota are numeroase colaborări cu reviste literare (cum ar fi: Cetatea culturală, din Cluj, Dealul melcilor, din Brașov, sau Luceafărul, din București), dar și apariții constante deja la emisiuni de radio și de televiziune din țară și din Republica Moldova.

Trecerea discretă, dar marcantă a poetului prin viața cetății se înscrie într-un firesc pe care îl remarca, încă de la începuturile manifestărilor sale artistice, regretatul George Țărnea, care spunea că „Ionel Simota nu are pretenții și orgolii cosmice, ci dorințe și nevoi pământești, bucurii și tristeți pământești, pe care le transmite cu sinceritate și simplitate, doar iarba noastră de acasă cunoscându-le în creșterea ei către stele.”

Cu același firesc vă felicităm, domnule Ionel Simota, acum, la ceas de sărbătoare, și vă dorim multă sănătate, viață lungă și nesfârșită putere creatoare.

 

Prof. Ionela-Ramona Moldovan

 

Diplomă

 

Comunicat de presă

Documente: