Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
joi, 23 mai 2024 23:02:38
Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
Dorin Sîngeorzan

 Laudatio

Într-o lume în care, din păcate, respectul pentru adevăratele valori  nu prea mai funcţionează, într-o lume în care agitaţia superficială şi culorile stridente răzbesc, recunoaşterea profesionalismului discret, a abnegaţiei în lupta cu boala, cu suferinţa, a răbdării şi a dedicaţiei, e un act reparator pentru care alegerea premiatului este mai mult decât binevenită, este onorantă. Este onorantă, la fel ca şi cunoştinţa cu omul Dorin Sîngeorzan, a cărui vecinătate inspiră mereu şi mereu, speranţa că prietenia nu e doar o vorba în vânt şi că meseria nu e doar un simplu loc de unde îţi câştigi existenţa.
Nu sunt eu în măsura să vorbesc despre performanţele profesionale ale domnului Dr. Dorin Sîngeorzan, au făcut-o alţii şi o vor mai face, desigur, în continuare. Eu vreau doar să adaug efortul pe care omul Dorin Sîngeorzan l-a făcut, având atât de puţin timp în afara sălilor de operaţii şi a cabinetelor de consultaţii, pentru sănătatea cetăţii, a urbei, a concetăţenilor săi. Doctorul Sîngeorzan a înţeles, la fel ca şi alţii dintre  noi, că e o datorie să încercăm cu tenacitate să nu lăsăm răul să ne subjuge, să nu uităm că, întinzându-ne mâna ne putem vindeca de rele, că uitându-ne unii în ochii celorlalţi vom putea vedea împreună cum să ne clădim un viitor senin.
Dr. Sîngeorzan este, cu siguranţă, unul dintre cei a căror viaţă nu e numai a lui, a minunatei sale familii, ci e parte din lupta continuă pe care trebuie să o ducem pentru ca oamenii să înţeleagă că fără educaţie, fără voinţa, fără înţelegere, fără iubire, suntem ireversibil pierduţi.
Domnul dr. Dorin Sîngeorzan este coordonatorul activităţilor cu caracter medical şi administrativ în cadrul Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, director medical la Centrul Medical de Urologie şi ESWL Uropraxis din Miercurea Ciuc şi din anul 2011 coordonator al unui proiect de achiziţie de aparatură medicală de înaltă tehnologie, selectat şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare.
Din anul 1993 a început  operaţiile endoscopice minim invazive, nesângerânde pentru afecţiunile urologice (prima operaţie endoscopică pentru bolile prostatei, vezicii urinare).
A dezvoltat în timp operaţiile endoscopice pentru bolile rinichilor şi căilor urinare inferioare şi superioare astfel că azi 2/3 din totalul operaţiilor efectuate în spital sunt nesângerânde.
În anul 1996 înfiinţează compartimentul de urologie în cadrul secţiei de chirurgie generală, iar în anul 2007 organizează pentru prima dată în judeţul Harghita o secţie de urologie.
Începând cu anul 2003 a instalat în premieră în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc un aparat de tratamente cu unde de şoc a calculilor renali, echipament obţinut printr-o donaţie a unei clinici de urologie din Germania, iar în anul 2007 organizează pentru prima dată în judeţul Harghita o secţie de urologie.
De la data angajării în Spitalul judeţean a efectuat în echipă cu medici şi asistenţi peste 15.000 de intervenţii chirurgicale.
Anul 2007 a însemnat totodată începerea unei activităţi susţinute private într-un serviciu specializat de urologie unde a dezvoltat o procedură chirurgicală unică în judeţ, şi anume litotriţia extracorporală.
La Centrul Medical Uropraxis a desfăşurat anual activităţi gratuite de screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostată şi vezică urinară.
Pentru anul 2014 îşi doreşte a fi anul în care va implementa în secţia de urologie a spitalului - laparoscopia urologică.
Momentul în care suntem acum, e unul special. E timpul să repunem la locul lor adevăratele valori, adevăratele motive pentru care am fost creaţi şi să nu uităm că frumosul, binele şi înţelegerea au fost mereu partea luminoasă şi caldă a vieţii şi că pentru a le ajunge nici-un efort nu e prea mare.
Domnul dr. Dorin Sîngeorzan s-a aşezat de partea luminoasă a existenţei şi ne dovedeşte asta în fiecare clipă.
     
Felicitări Domnule doctor Sîngeorzan, felicitări dragă prietene!
        
Ion Proca

Miercurea Ciuc, la 3 iunie 2014

Diplomă

Comunicat de presă

Premiul Pro Harghita s-a acordat doctorului Dorin Sîngeorzan și istoricului Hermann Gusztáv Mihály
Ședința festivă și extraordinară a consiliului județean la Odorheiu-Secuiesc

În cursul zilei de 3 iunie, la sediul Primăriei municipiului Odorheiu-Secuiesc, a avut loc ședința extraordinară și cea festivă a consiliului județean. Ședința festivă a consiliului județean a fost deschisă în mod oficial de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. „Acordarea premiului Pro Harghita a fost întotdeauna un eveniment special și s-a conferit acelor personalități care sunt un model pentru societatea noastră și de care noi suntem mândri. Ședința festivă și acordarea acestui premiu se desfășoară în cadrul celei de a zecea ediții a Zilelor Județului Harghita. De-a lungul timpului laureații acestui premiu au fost personalități care prin munca lor au contribuit la făurirea de lucruri notabile pentru comunitate. Mă aflu în postura privilegiată de a-i cunoaște pe ambii laureați, mă leagă de dânșii activitatea profesională zilnică”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta a mai adăugat că este încrezător în ceea ce privește viitorul județului Harghita, bazat pe dialog și creație. Îndemnul lui a fost acela: „să fim pro și nu contra”. Președintele consiliului județean le-a urat laureaților continuarea cu succes a activități întreprinse în același mod în care au făcut-o până acum.
Primarul municipiului Bunta Levente a vorbit despre onoarea care se aduce odată cu organizarea în localitate a ședinței consiliului județean. Acesta a continuat prin a-i felicita pe cei nominalizați să primească premiul Pro Harghita, afirmând că acestea sunt personalități remarcabile ale județului.
În acest an premiul Pro Harghita s-a oferit doctorului Dorin Sîngeorzan și istoricului Hermann Gusztáv Mihály. În discursul său dr. Dorin Sîngeorzan a mulțumit pentru premiu și a continuat prin a afirma că iubește județul Harghita. Se bucură de asemenea că medicii nu au fost uitați și și-a exprimat speranța că preocupările față de aceștia vor continua astfel ca să nu părăsească locurile de aici, iar persoanele care au nevoie de ajutorul lor să nu trebuiască să se deplaseze în alte orașe pentru a-și rezolva problemele medicale.
După cum s-a putut auzi și la festivitatea de premiere, „dr. Dorin Sîngeorzan este coordonatorul activităţilor cu caracter medical şi administrativ în cadrul Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, director medical la Centrul Medical de Urologie şi ESWL Uropraxis din Miercurea-Ciuc şi din anul 2011 coordonator al unui proiect de achiziţie de aparatură medicală de înaltă tehnologie, selectat şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare”.
La rândul său Hermann Gusztáv Mihály a spus: „Le dedic acest premiu înaintașilor mei care au venit pe aceste meleaguri să-și câștige existența. Devii membru al unei comunități în momentul în care faci ceva pentru aceasta. Bunicul meu era nelipsit de la repetițiile corului, tatăl meu a fost un neobosit istoric și cercetător al culturii locale. Mi-am dorit să servesc această comunitate, având la bază acest trecut. Îmi face o plăcere deosebită să lucrez cu actuala echipă de autori, împreună cu care ne străduim să relevăm adevărul trecutului și să-i explorăm măreția, dincolo de critici. Îmi exprim speranța că timpul îmi va permite să răsplătesc această onoare.”
Despre istoricul Hermann Gusztáv Mihály în laudatio s-a spus: „Hermann Gusztáv Mihály istoric și profesor universitar, s-a născut la București în data de 8 decembrie 1955, însă este get beget odorheian. Locuiește aici din copilărie și tot aici își desfășoară și activitatea. Din anul 2009 este profesor universitar în cadrul Universității Babeş–Bolyai, sucursala Odorheiu-Secuiesc. Pe lângă cercetările istoriei identității secuilor, a făcut și cercetări referitoare la instituțiile și viața publică din Scaunul Odorhei. Rezultatul înaltelor sale cunoștințelor profesionale se reflectă și în volumul Istoria secuilor, apărut în 2012, fiind redactorul principal al acestuia.”
Atmosfera a fost întregită și cu un scurt moment artistic al interpretei András Ildikó, acompaniată la pian de Filtner Tünde.

Miercurea-Ciuc, 3 iunie 2014

Știri de presă

http://informatiahr.ro/la-odorheiu-secuiesc-sedinta-extraordinara-si-sedinta-festiva-a-consiliului-judetean-harghita

 

Documente: