Jancsó Benedek történelmi emlékverseny kiírása

Jancsó Benedek

történelmi emlékverseny kiírása

a 2018/2019 tanévre

A verseny meghirdetője: Jancsó Alapítvány (Magyarország)

Kovászna, Hargita és Maros Megye Tanácsa

Űrlap

Felhívás

 

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy egyéniségeinek, az általuk létrehozott szellemi értékek bemutatására és korszerű feldolgozására. A harmadik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben Kovászna, Hargita és Maros megye magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre.

A verseny témája: „Erdély aranykora” (Bethlen Gábor és I. Rákóczi György uralkodása)

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk mindhárom megye magyar nyelvű iskoláiból. Iskolánként egy csapat jelentkezhet, a csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete: A verseny két fordulóban zajlik. 

Az első fordulóban egy írásbeli feladatsort kell a csapatoknak megoldani, amelyben ehhez a korszakhoz kapcsolódó történelmi kérdések lesznek. A feladatok között megtalálhatók az egyszerűbb kérdések éppúgy, mint a kifejtőbb választ igénylők. A feladatsort a Jancsó Alapítvány honlapján tesszük közzé 2018. november 15-én. 

A pályázati anyagot 2019. február 20-ig beérkezően kérjük az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre megküldeni.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el. 

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb 10 csapat vesz részt. A szóbeli verseny helyszíne: Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, ideje: 2019. tavasza. A pontos dátumot és helyszínt és Jancsó Alapítvány honlapján tesszük a későbbiekben közzé. 

A döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal. A döntő második részében „Erdély aranykorából” származó történelmi esemény, vagy érdekes történet megvalósítását kérjük - szabadon választva - előadott (jelmezes) jelenet formájában, melyhez éppúgy felhasználhatók e korszakról írt irodalmi alkotások (pl. Móricz: Tündérkert, Kemény: Özvegy és leánya, Szalárdi: Siralmas magyar krónikája), mint történelmi események vagy regék.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány honlapján tekinthető meg.

A verseny döntőjébe került csapatokat kiemelten díjazzuk, a döntőbe nem került csapatokat is díjazzuk a zsűri döntésének megfelelően, kiemelkedő pályamunkájuk alapján.

 

A verseny döntőjének témakörei:

I. Rész:

1. Az erdélyi fejedelemség kialakulása, története János Zsigmondtól – Báthory Gáborig

2. Bethlen Gábor fejedelemsége

3. I. Rákóczi György fejedelemsége

4. Valláspolitika, kultúra, etnikai jellemzők, élet a fejedelmi udvarban, híres személyiségek Bethlen Gábor és I. Rákóczi György uralkodása alatt

II. Rész: 1. Jelenetek előadása „Erdély aranykorából”

 

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2018. október 31-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet letölteni a www.jancsoalapitvany.hu-ról, majd azt az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre meg kell küldeni.

 

2018. szeptember 20. Jancsó Alapítvány, Kovászna, Hargita és Maros Megye Tanácsa

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774