Distincțiile Consiliului Jud. Harghita
joi, 23 mai 2024 22:49:25
Pop Gheorghe

Laudatio

Orice băiat, dacă este întrebat ce vrei să te faci, cînd vei fi mare, o să răspundă fără a sta mult pe gânduri: pompier. Sau aviator. Cui nu i-ar plăcea să fie brav, neînfricat, să înfrângă răul sau să cucerească văzduhul.

Și Pop Gheorghe, a dorit să se facă militar aviator, să cutreiere cerul. La un antrenament de parașutism însă a suferit un accident, care a pus capăt aspirațiilor de aviator. Dorind să facă parte totuşi dintr-o armă de elită, în locul aviației a ales arma pompieri.

Așadar a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne (promoţia 1983, arma „pompieri”), al Academiei de Înalte Studii Militare (1990) şi Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „A.I. Cuza” Bucureşti (1996).

Pe parcursul carierei militare a ocupat funcţii de execuţie şi comandă atât în plan operativ, cât şi în cel preventiv, îndeplinind, totodată, şi atribuţii de control pe timpul cât a fost încadrat la Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari (IGSU).

A urcat toate scările ierarhiei militare: a fost comandant de subunitate în Brigada ”Dealul Spirii”, ofițer instructor în cadrul Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ofițer specialist în cadrul Statului Major al Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari.

În anul 1995 s-a ivit ocazia de a se întoarce în locurile natale, alegând orașul Miercurea-Ciuc: timp de șase ani a fost șef de stat major al Grupului de Pompieri „Oltul” al Județului Harghita, între anii 2001–2004 îndeplinînd funcția de comandant al acestui grup, iar de la reorganizarea din 2004 al activității pentru situații de urgență și al creării Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al Județului Harghita a îndeplinit funcția de inspector șef al acestei unități – până în momentul pensionării.

În anul 2012 a fost avansat la gradul de general de brigadă și a fost decorat cu „Ordinul Bărbăţie și Credință – în grad de ofițer cu însemn pentru militari”.

O încununare a carierei profesionale a fost numirea în noiembrie anul trecut la comanda ISU Bucureşti-Ilfov, având dificila misiune de a conduce acest inspectorat după tragicele evenimente de la clubul bucureștean „Colectiv”.

Sub conducerea generalului Pop pompierii militari din județul Harghita au ajutat la crearea unei vaste și eficiente rețele de pompieri voluntari, județul situându-se la nivel de țară pe loc fruntaș atât în privința numărului de voluntari, de servicii de voluntari, de dotare cu tehnică ale acestor servicii, cât și numărul de intervenții.

Pop Gheorghe din Sărmaș a vrut să se facă pompier. Cu multă muncă, abnegație, perseverență a izbutit, a atins cele mai înalte culmi ale carierei militare. Prin munca lui, generalul a brigadă Pop Gheorghe a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea valorilor judeţului Harghita, motiv pentru care Consiliul Judeţean Harghita îi conferă „Premiul Pro Civitate”. Acest premiu este acordat acelor persoane care, prin activitatea lor de mai multe decenii au contribuit la dezvoltarea județului în domeniul culturii, al artei, al educației, al sportului sau în alte domenii ale vieții publice. Domnul general de brigadă prin activitatea sa în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita a dat dovadă de experienţă şi competenţă profesională, obiectivitate şi fermitate, contribuind astfel la salvarea nenumăratelor de vieţi omeneşti. 

Cariera lui este exemplu de urmat pentru tineri, pentru băieții care vor să devină pompieri sau aviatori.

Sărmaş, 14 iulie 2016

Diplomă

Comunicat de presă

Generalul de brigadă Gheorghe Pop a fost distins pentru activitatea sa în folosul comunității
S-a aprobat Studiul de oportunitate pentru înființarea unui aeroport în județul Harghita

Generalul de brigadă Gheorghe Pop a fost distins cu Premiul Pro Civitatea la ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita. Ședința ordinară a avut loc la Casa de cultură din Sărmaș, la data de 14 iulie. La evenimentul festiv au fost invitați și consilierii locali, întreprinzători, conducătorii instituțiilor publice, primari din zonă și comandanți de pompieri.

Cei prezenți au fost salutați de primarul Mândru Valentin. Primarul și-a exprimat speranța că pe durata noului mandat vor avea o bună cooperare cu consiliul județean, și a felicitat pe generalul de brigadă Gheorghe Pop.

Ședința a început cu depunerea jurământului de către consilierul județean Nagy Pál, din Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

A fost aprobată lista lucrărilor pe anul 2016 în cadrul programului privind construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita, și în cadrul programului documentațiile tehnico-economice a localităților Joseni și Zetea.  Scopul programului este îmbunătățirea siguranței rutiere. Pentru amenajarea trotuarelor din Joseni a fost alocată suma de 250 mii lei, iar pentru Zetea 750 mii lei din bugetul consiliului județean. – Programul se desfășoară în colaborare cu consiliile locale. Așteptăm propuneri și planuri și din partea altor localități, consiliul județean va asigura finanțarea programului prin modificarea bugetului – a afirmat vicepreședintele consiliului județean Barti Tihamér.

S-a realizat studiul de oportunitate pentru înființarea unui aeroport în județul Harghita. Studiul este valabil pe teritoriul întreg al județului Harghita.

În cadrul ședinței pompierii voluntari din Sărmaș au ținut a demonstrație, și cei prezenți au urmărit un film despre pompierii voluntari din județ.

Premiul Pro Civitate pentru Gheorghe Pop, fostul comandant al ISU „Oltul” Harghita a fost înmânat de președintele Borboly Csaba în numele Consiliului Județean Harghita. Fostul comandant s-a pensionat de la 1 iulie.  

Gheorghe Pop a intrat în cadrul unităţii din Miercurea-Ciuc acum 21 de ani, iar din 2001 a deţinut funcţia de inspector şef al ISU „Oltul” Harghita. „Premiul Pro Civitate” este acordat acelor persoane care, prin activitatea lor de mai multe decenii au contribuit la dezvoltarea județului în domeniul culturii, al artei, al educației, al sportului sau în alte domenii ale vieții publice. Gheorghe Pop prin activitatea sa în folosul comunității este un exemplu pentru toți – cuvinte rostite în laudație.

Fostul comandant a mulțumit premiul și a vorbit despre momentele cele mai importante ale carierei sale. A mulțumit și buna colaborare pentru consiliul județean și a subliniat rolul important al unui aeroport județean în cazul unor situații de urgență, ideea pe care a susținut-o și pe durata carierei sale -  a afirmat Gheorghe Pop.

Albert Csaba, președintele Asociației Profesională a Pompierilor Civili din Județul Harghita a vorbit despre importanța activității pompierilor. Pentru dezvoltarea organizațiilor voluntare este important sprijinul financiar obținut de la consiliul județean sau de la stat, a zis Albert Csaba. 
La propunerea consilierului Szentes Antal Consiliul Județean Harghita are program pentru sprijinirea pompierilor voluntari. Consilierul la ședința de 14 iulie a propus mărirea bugetului pentru finanțarea proiectelor privind sprijinirea pompierilor voluntari. 

– Tema principală a ședinței a fost apărarea civilă. În timpul conducerii lui Gheorghe Pop s-a îmbunătățit relația între ISU „Oltul” Harghita și consiliul județean. Datorită acesta au primit atenție și pompierii voluntari lângă cei profesioniști, ceea ce este foarte important, pentru că în unele situații, voluntarii plecați de lângă familiile lor sunt primii care pot împiedica escaladarea unor situații dificile periculoase – a zis Borboly Csaba.

Filmul despre pompierii voluntari, prezentat la ședință, se poate accesa pe linkul următor: https://www.facebook.com/harghitatv/videos.

Sărmaș, 14 iulie 2016 

Documente: