Ţinutul Secuiesc la Bruxelles
joi, 25 aprilie 2024 16:42:19
Manneken Pis din Bruxelles va fi îmbrăcat în port popular secuiesc

 

O nouă delegaţie din judeţul Harghita în Biroul de Reprezentanţă al Judeţului Harghita a plecat la Bruxelles în această săptămână.

 

manneken pis_huszarruhabanAngajaţii Consiliului Judeţean Harghita se deplasează pentru a doua oară în acest an la Biroul de Reprezentanţă al Judeţului Harghita (împreună cu judeţul Covasna şi oraşul Sovata sub brandul „Ţinutul Secuiesc") în Bruxelles. În vederea activităţii eficiente şi optime a biroului, deschis în luna iunie anul trecut de către judeţele Harghita şi Covasna, respectiv cu includerea judeţului Mureş, Consiliul Judeţean Harghita desemnează membrii delegaţiilor prin rotaţie, iar persoanele delegate participă la conferinţe internaţionale, seminarii şi întâlniri, prezentând valorile, programele regionale, judeţene şi locale.

 

În mod similar anului trecut, Consiliul Judeţean Harghita planifică şi pentru 2012 derularea de programe, acţiuni de promovare şi întâlniri, consultări de succes, pe care le aduce în atenţia autorităţilor publice locale. Instituţiile europene şi reprezentanţele statelor membre organizează în acest an numeroase evenimente – seminarii, discuţii, forumuri, consultări – la Bruxelles în următoarele domenii: energie, politica agrară comună, politici economie şi de coeziune, asistenţa socială, elaborarea strategiei Europa 2020, politici legate de producţia alimentelor, viaţa publică, programe, parteneriate, inovaţie, cercetare, sănătate, sprijinirea întreprinderilor, tineret, medicina veterinară, turism, produse tradiţionale. În 2012 se pune accent pe organizarea programelor lansate din iniţiativă proprie. În organizarea Biroului de Reprezentanţă vor fi prezentate produse cu marca „Produs Secuiesc" şi tradiţiile regiunii, respectiv statuia Manneken Pis („Băieţelul care face pipi") va fi îmbrăcată în port popular secuiesc. Statuia este îmbrăcată ocazional, de exemplu pe 3 ianuarie 2011, în onoarea preşedinţiei maghiare a UE, a fost îmbrăcat în costum de husar, iar pe 1 decembrie 2010 a fost îmbrăcat în costum de căluşar. (Informaţii despre statuie în limba engleză şi prezentarea unei inaugurări oficiale pot fi găsite pe următorul link: http://www.brussels.be/artdet.cfm/4328).

 

Conform celor declarate de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, obiectivul lor este, ca prin mijloace de dezvoltare economică şi socială durabilă, Ţinutul Secuiesc să devină inima verde a Europei, regiunea cu un potenţial turistic unic, prin măsuri de dezvoltare corespunzătoare, poate deveni una dintre primele zece destinaţii turistice din Europa.

 

„Considerăm că munca noastră poate fi una eficientă, doar dacă judeţele Harghita, Covasna şi Mureş se prezintă împreună la locul de luare a deciziilor, în capitala Europei. Avem numeroase proiecte cu finanţare europeană, însă există numeroase alte oportunităţi, iar în acest sens este necesară o prezenţă la Bruxelles", a accentuat preşedintele.

 

Biroul de reprezentanţă a fost înfiinţat cu scopul de a prezenta forumurilor decizionale din Bruxelles valorile, interesele specifice, oportunităţile economice şi turistice ale celor trei judeţe, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii. Funcţionarea biroului este una periodică, deoarece România încă nu este membru al Spaţiului Schengen, iar din această cauză cetăţenii români pot fi în Bruxelles cel mult nouăzeci de zile în şase luni, fără raporturi juridice de dreptul muncii.

 

Miercurea-Ciuc, 29 februarie 2012

Ultima actualizare în Luni, 14 Mai 2012 14:57