Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 26 aprilie 2024 03:28:20
A fost adoptată bugetul judeţului Harghita

Faţă de anul trecut, bugetul judeţului Harghita este cu 10% mai mare în 2012. Bugetul a fost aprobat în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita, membrii consiliului s-au întrunit de această dată în Cristuru Secuiesc, duminică, pe 22 ianuarie în Muzeul „Molnár István".

Anul trecut judeţul a avut la dispoziţia suma de 241.622.880 lei, iar în acest an va gestiona suma de 264.348.700 lei. Au crescut de exemplu fondurile destinate spitalelor, şcolilor şi bisericilor, precum şi cele alocate pentru protecţia copilului şi cultură. De exemplu faţă de anul trecut, fondurile alocate spitalelor au crescut cu un procent de 223,67%, cheltuielile pentru şcolile speciale cu 153,99%, sprijinirea programelor culturale cu 18,20%, iar fondurile alocate protecţiei copilului au crescut cu 14,85%. Putem vorbi de o creştere şi în domeniul agriculturii, în cazul Camerei Agricole a Judeţului Harghita, care funcţionează ca instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita, cheltuielile au crescut cu 26,82%. Faţă de anul 2011, vor creşte şi veniturile, în total cu peste 11%, cum ar fi subvenţiile de la bugetul de stat (cu 79,08%).

Cei prezenţi în Muzeul „Molnár István" au fost salutaţi de primarul Rafai Emil. Conform celor afirmate, zona Cristur este într-o situaţie dezavantajată, astfel are nevoie de o discriminare pozitivă şi de o atenţie sporită, mai mult şi Uniunea Europeană sprijină acordarea de şanse egale. A menţionat ca exemplu dezvoltarea localităţii Nyíregyháza din Ungaria, care anterior a avut o situaţie dezavantajată, însă deja există dovezi ale dezvoltării. Borboly Csaba a mulţumit primarului şi echipei lui pentru colaborare şi a lăudat proiectele, investiţiile demarate în zonă, adăugând că doresc să întărească rolul central al oraşului Cristuru Secuiesc, fiind pusă în acest sens un accent mai mare din partea consiliului judeţean pe dezvoltarea regiunii.

În cadrul şedinţei – din motiv că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a reuşit să încheie contracte pentru reabilitarea a patru drumuri judeţene în cadrul PNDI – consiliul judeţean a revocat acele hotărâri prin care a transferat dreptul de administrare ale drumurilor în cauză către minister. Acestea sunt următoarele: 136A (limita cu judeţul Mureş - Atid), 136B (Pasul Pesente – Păuleni) 153C (Remetea – limita cu judeţul Mureş), 128 (Jolotca). Reabilitarea acestora va fi finanţată din bugetul judeţului. Conform celor declarate de preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba, este o decizie îndrăzneaţă, însă nu pot aştepta ca guvernul să reabiliteze aceste sectoare de drum, deoarece investiţiile menţionate mai sus afectează viaţa de zi cu zi a localităţilor în cauză.

Consilierii judeţeni au participat la o vizită în teren

Înainte de şedinţă, Borboly Csaba şi consilierii judeţeni au vizitat fabrica de prelucrare a laptelui şi crescătoria de ciuperci. Fabrica de prelucrare a laptelui, care şi-a încetat activitatea în primăvara anului 2010, va fi în curând achiziţionat de Cooperativa Agricolă Târnava Mare – prin credit bancar şi sprijinul consiliului judeţean – pentru suma de aproape 500 mii de euro de la proprietarul actual din străinătate, astfel conform celor declarate de preşedintele cooperativei, Varga-Nagy László, fabrica va asigura o sursă de venit pentru 500-600 de familii, şi care conform planurilor va fi pus în funcţiune în luna mai. Pentru ca fabrica să fie una cu profit, va trebui să prelucreze zece mii de litri de lapte zilnic, ceea ce în opinia preşedintelui poate fi realizat. Conform celor declarate de Varga-Nagy, produsele de lapte vor fi valorificate pe întreg teritoriul ţării şi în Ungaria.