Consiliul Judeţean Harghita
sâmbătă, 20 aprilie 2024 04:58:27
Întreţinerea drumurilor judeţene pentru perioada iernii

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita care a avut loc în data de 13 noiembrie a figurat rambursarea datoriilor consiliilor locale şi întreţinerea drumurilor judeţene pe perioada iernii. La acestea s-a adăugat şi hotărârea cu privire la reconstruirea podului din comuna Ciceu.

 

 

Hotărârile adoptate la şedinţa de consiliul judeţean fac referire la semnarea a opt contracte de execuţie a lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene pe perioada iernii. Este vorba despre drumurile judeţene DJ 126, pe porţiunile de dintre localităţile Suseni-Lăzarea, respectiv Suseni-Voslăbeni, de întreţinerea cărora se va ocupa primăria din Lăzarea, pe DJ 127 aceste lucrări vor fi executate de primăria Ditrău, pe DJ 153C şi DJ 153D de primăria din localitatea Remetea, iar pe DJ 128 şi DJ 174B de primăria din localitatea Corbu. Astfel s-a reuşit asigurarea lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene pe perioada iernii pe o lungime de 700 de kilometri.

„La începutul acestui an judeţului Harghita i s-a alocat suma de 2 milioane de euro pentru acoperirea costurilor necesare întreţinerii drumurilor judeţene. Această sumă a fost alocată şi judeţelor care au în întreţinere drumuri judeţene care însumează o lungime de 150 de kilometri. Situaţia din judeţeul Harghita se poate judeca şi după lungimea drumurilor judeţene de la noi care însumează 860 kilometri. Acesta este motivul pentru care solicit înţelegere din partea locuitorilor pentru situaţiile în care deszăpezirea drumurilor judeţene nu se va afla la înălţimea aşteptărilor. Totodată solicit sprijinul locuitorilor şi să-şi doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri antiderapante. Ne vom strădui ca din bugetul care ne este pus la dispoziţie pentru aceste lucrări, să asigurăm deplasarea în siguranţă a autovehiculelor cu o viteză medie de 40 km/h", a afimat Borboly Csaba.

Vicepreşedintele consiliului judeţean, Birtalan József a făcut precizarea că pentru distanţa de 157 de kilometri de drumuri judeţene rămasă fără contracte de întreţinere, se va organiza o nouă procedură de achiziţie publică, cu speranţa că se va rezolva această problemă până la căderea primei ninsori.

Ultima parte a şedinţei de consiliu a fost destinată prezentării planului urbanistic zonal al Munţilor Harghita, iar Becze Attila, primarul comunei Ciceu a vorbit despre dărâmarea podului de pe DJ 123F din satul Satul Olt. În legătură cu această problemă s-a adoptat o hotărâre conform căreia se alocă suma de 20 de mii de euro pentru construirea unui nou pod. Lucrările de reconstruire se preconizează a fi începute în primăvara anului viitor, până atunci circulaţia va fi închisă pe distanţa respectivă.

Tot în cadrul şedinţei, consiliul judeţean a acordat o mână de ajutor şi administraţiilor locale care se află într-o situaţie materială grea, alocând suma de 1,5 miloane euro în acest sens.

 

Miercurea-Ciuc, 13 noiembrie 2012