Vadkárok Hargita Megyében
csütörtök, 2024. május 23., 06:06:46
Medvekampány

Medvekampány 

Október 2 – november 2.

 

A 2018-as adatok szerint, Hargita megyében mindössze 185 bejelentés érkezett medvék észlelése és a nagyvadak által okozott károk kapcsán.

Ez köszönő viszonyban sincs a valósággal.

A medvék kilövését továbbra is engedélyezi a környezetvédelmi minisztérium, de csak abban az esetben, ha megfelelő számú panasz érkezik egy-egy egyed kapcsán. Annak érdekében, hogy a vadásztársaságok hatékonyabban tudjanak eljárni egy-egy egyed kiemelése ügyében, figyelemfelkeltő kampányt indítunk Hargita megyében. A célunk az, hogy nőjön a medvekárok és észlelések bejelentésének a száma, az emberek megértsék, mi a feladatuk és hogyan tudnak segíteni a medveprobléma enyhítésében, illetve, hogy tudatosabb hozzáállást alakítsunk ki a megye lakóiban. Arra kérjük őket, segítsenek, mert közös érdekünk, hogy mihamarabb egy egészséges erdőgazdálkodásról, megfelelően szabályozott medvepopulációról beszélhessünk.

 

A kampány

A medvekampány időtartama 1 hónap (október 2 – november 2.)

Ebben az időszakban arra fogjuk kérni a Hargita megyeieket, hogy ha medvét észlelnek, vagy ha kár éri őket, tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, és jelentsék panaszaikat a helyi polgármesteri hivatalokban.

A kampányt főként a vidéki, erdőhöz közelebbi településekre koncentráljuk, ezért elsősorban nyomtatott felületeken juttatjuk el az információt (plakát, szórólap, újság), de vidéki rádiókban is hirdetni fogunk, illetve bevonjuk a véleményformálókat is (tanítók, papok, stb.) a hasznos tanácsok eljuttatásába.

Az embereket arra fogjuk figyelmeztetni, hogy a medve komoly dolog, nem játék, hiszen nagyobb, gyorsabb és erősebb is, mint az ember.

3 dologra fogjuk kérni a Hargita megyeieket:

1. Jelentsék, amennyiben medvét látnak – hívják a 112-es segélyhívó számot és töltsék ki a bejelentő űrlapot a polgármesteri hivatalban.

2. Jelentsék, amennyiben nagyvad által okozott kárt szenvedtek el - hívják a 112-es segélyhívó számot és töltsék ki a bejelentő űrlapot a polgármesteri hivatalban.

3. Ne hagyjanak az udvarukon állateledelt és háztartási szemetet, mert ez bevonzza a medvét.

 

Kapcsolódó plakát megtekinthető ezen a linken.

A bejelentő űrlap letölthető erről a likről.

Kapcsolódó videó