Vadkárok Hargita Megyében
csütörtök, 2024. május 23., 05:45:14

Hosszan műtötték az újabb, súlyos sérülést okozó medvetámadás áldozatát

Borboly Csaba: el kell érni, hogy az ember és nagyvad közötti konfliktus az elviselhetőség határára csökkenjen

(0 Szavazat)44 megjelenítés

A románandrásfalvi medvetámadás áldozatának állapotáról, a környezetvédelmi minisztérium álláspontjáról, a medvekérdés jelenlegi helyzetéről tartott június 18-án, pénteken sajtótájékoztatót a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház előtt Adrian Dobrica mellkassebész, Konrád Judit kórházmenedzser, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint ismeretes, péntek hajnalban egy férfit Románandrásfalván súlyosan megsebesített egy bocsos medve, ezt követően az 54 éves áldozatot sürgősségi ellátásban részesítették a székelyudvarhelyi városi kórházban. Reggel átszállították a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, ahol mellkasi műtétet, illetve ideg-, száj- és plasztikai sebészeti beavatkozást is végeztek a férfin. (A legújabb fejleményekről és a páciens helyzetéről bővebb információ található itt: https://fb.watch/6cxcbAF1t3/)

Az összességében hatórás műtét részleteit Adrian Dobrica ismertette:

– A mellkasnál két nagyon komplex sérülés volt: az elülső mellkasfal traumatikus törése, mely a bordákat, a rekeszizmot és a lágyrészeket is érintette, valamint a felső mellkasfal traumatikus törése, mely révén a mediastinum, a mellhártyák és a bal tüdő felső lebenye is érintettek voltak, ugyanakkor a bordák is eltörtek. Ezeknek a mellkasi traumáknak az ellátása után Hajducsi Örs idegsebész és Jankó Botond plasztikai sebész folytatták a beavatkozást, akik a fej traumás sérüléseit látták el, ugyanis a fej szintjén többszörös koponya- és szemüregi törést észleltek, a fej és az arc bőrének komplex sebeivel együtt. Ezt követően Izsák Csaba szájsebész és Gál Réka fül-orr-gégész folytatták a beavatkozást, ellátva az állkapocs és az arc sérüléseit. Az intenzív terápiás orvoscsapatot Bartha István și Györfi György alkotta. A műtétsorozaton a központi műtőblokk és a fül-orr-gégészeti műtőblokk munkatársai vettek részt, mintegy 15 asszisztens.

A szakorvos hozzátette, hogy a kórházban voltak már ehhez hasonló méretű és komplexitású multidiszciplináris műtétek, de olyan még nem, amihez egyszerre ennyi szakág képviselőjére lett volna szükség.  A páciens állapota stabil, most már önállóan lélegzik, kommunikál.

Tánczos Barna miniszter kiemelte, hogy az állam nagy felelősséggel tartozik az állampolgáraiért, és kötelessége megvédeni az embereket ilyen és ehhez hasonló helyzetektől.

– Elsődleges a prevenció és az azonnali beavatkozás, ezért olyan jogszabályt készítettünk elő, amely ezt lehetővé teszi – fejtette ki a tárcavezető.

Borboly Csaba megyeelnök a sajtótájékoztatón rámutatott a következőkre:

– A helyzet súlyos, emberi életek vannak veszélyben, ezért javaslatcsomagokat dolgoztunk ki, amelyek sajnos még nincsenek jogszabályba foglalva. Az RMDSZ-nek most erős képviselete van, amely, bízunk benne, kitartó munkával és türelemmel végigviszi és megteszi a szükséges lépéseket. Örülünk annak, hogy kórházunkban nagyon jó orvosi és asszisztensi csapat végez áldozatos munkát, de mi szeretnénk elkerülni az ilyen helyzeteket, hogy itt, a csíkszeredai kórház udvarán medvekérdésben tájékoztassuk a sajtó képviselőit – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette: el kell érni, hogy az ember és nagyvad közötti konfliktus az elviselhetőség határára csökkenjen, ezért várjuk és követeljük, hogy a javasolt intézkedéseket léptessék életbe. – Romániában sajátos helyzet alakult ki a medvekérdésben: a faj nem kiveszőben van, hanem túlszaporodott, ezért a kormánynak sajátos döntéseket kell érvényesítenie, sajátos eszközöket kell használnia, és meg kell találnia az emberek számára a legoptimálisabb megoldást – mondta.

Konrád Judit korházmenedzser és a kórház vezetősége köszönetét fejezte ki a műtétet elvégző csapatnak, orvosoknak, asszisztenseknek egyaránt. Ugyanúgy köszönetet mondtak a Székelyudvarhelyi Városi Kórháznak, amelyben a páciens megkapta a sürgősségi ellátást, és elvégezték a szükséges kivizsgálásokat. 

 

Csíkszereda, 2021. június 18.