Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 22 noiembrie 2024 06:33:31

Cine își asumă responsabilitatea pentru pierderile de vieți omenești?

Ursul a atacat din nou, victima- un bărbat de 54 de ani din comuna Săcel!

(0 Votări)84 vizualizări

În dimineața zilei de 18 iunie, a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc (SJU Miercurea Ciuc), de la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, unde i-au fost acordate primele îngrijiri medicale, un bărbat, în vârstă de 54 de ani, victima atacului unui urs, care la internare prezenta multiple traumatisme la nivelul toracelui, capului, feței și gâtului.

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/3589804537787568

Pentru a informa opinia publică cu privire la starea victimei, a fost organizată o conferință de presă, în data de 18 iunie, la care au luat parte Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, dr. Kónrad Judit, managerul SJU Miercurea Ciuc și dr. Adrian-Cristian Dobrică, specialist în chirurgie toracică.

Pacientul a fost supus la 6 intervenții chirurgicale  în intervalul orar 7.10-13.10, astfel cele două plăgi complexe la nivelul toracelui implicând o ruptură de perete toracic anterior, cu interesarea coastelor, a diafragmei, a părților moi, și o leziune complexă de ruptură toracică superioară prin care era deschis și mediastinul și pleura și a fost atins și vârful plămânului stâng, fracturi costale multiple –au fost operate de dr. Adrian-Cristian Dobrică. Următoarea intervenție a fost a echipei compuse din dr. Hajducsi Örs, neurochirurg și dr. Jankó Botond, medic de chirurgie plastică, care au operat la nivelul capului, unde au fost mai multe fracturi de craniu, fracturi faciale orbitale cu plăgi complexe de scalp și plăgi al feței. Echipa condusă de dr. Izsák Csaba chirurg maxilofacial și dr. Gál Réka, medic specialist ORL, au intervenit la nivelul mandibulei și feței. Echipa ATI a fost compusă din dr. Bartha István și dr. Györfi György.

Echipele de medici au fost asistate de 15 asistenți medicali.

Cu privire la starea pacientului, dr. Adrian-Cristian Dobrică, a precizat următoarele „Pacientul a fost detubat, este stabil hemodinamic și respirator, am putut să comunicăm atât cu el cât și cu familia. Sigur că prezintă dureri, dar acceptabile sub medicația pe care i-o administrăm. A fost o muncă în echipă, o colaborare eficientă și cu Spitalul din Odorheiu Secuiesc”.

Dr.Konrad Judit, managerul SJU Miercurea Ciuc a declarat  că ar fi important ca aceste atacuri ale urșilor să fie prevenite prin luarea unor decizii în acest sens, astfel încât doctorii să nu mai fie supuși la un astfel de maraton de operații și să se ia în considerare importanța vieții umane. Totodată, conducerea spitalului și-a exprimat mulțumirile la adresa echipei de medici, asistenți de la spitalul județean, precum și a echipei de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, unde pacientul a primit asistența de urgență și a fost investigat.   

Ministrul Tánczos Barna a subliniat că statul are o mare responsabilitate pentru cetățenii săi și o datorie de a proteja oamenii în  astfel de situații.

„Prevenirea și intervenția imediată sunt primordiale, așadar,  am pregătit în acest sens o  modificare a legislației care să susțină acest două acțiuni importante”.

  Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a subliniat în cadrul conferinței, următoarele:

„Situația este foarte gravă, este în joc viața oamenilor. În județul Harghita tratăm problema cu maximă seriozitate, astfel am înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor propunerile noastre pe această temă, și am convingerea că împreună vom găsi soluții.  Pe de altă parte mă bucur că  spitalul județean are o echipă de medici și asistenți de excepție, dar pentru a veni și în sprijinul acestora trebuie să luăm decizii care să echilibreze relația între om și carnivorele mari, astfel încât să fie tolerabilă”.

Președintele consiliului județean în calitate de membru al Comitetului Regiunilor a adus la Bruxelles în discuție de nenumărate ori problemele cu care se confruntă județul Harghita în ceea ce privește daunele provocate de urși și alte animale sălbatice.

Cu privire la acest aspect puteți accesa mai multe informații aici: https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/

Pe pagina http://veche.judetulharghita.ro/daune.html puteți afla informații actualizate cu privire la demersurile întreprinse în privința problemei ursului.

 

Miercurea Ciuc, 18 iunie 2021