Daune cauzate de animale sălbatice
sâmbătă, 20 aprilie 2024 14:33:59

Borboly Csaba: Trebuie asigurate condițiile pentru protecția vieții umane, siguranța publică și prevenirea daunelor

Petiția PE_Urși nr.1188/2019 la Bruxelles

(0 Votări)25 vizualizări

Petiția privind problematica ursului, inițiată în comun de patru județe în anul 2019, Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru petiții a Parlamentului European (PETI), fiind prezentată de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-petitions_20210224-0900-COMMITTEE-PETI_vd?fbclid=IwAR2_b4DKG7ftj-IMSzg1eQZLuFJzXpbkC1SheVPtWF04I48P1qGAs2HtPg4

În prezentarea sa, Borboly Csaba a atras atenția asupra numărului mare de urși de pe teritoriul județului Harghita, raportat la populația de urși de la nivel național: 2000 vs 6500, acest număr nefiind o simplă cifră ci generând prin dimensiunea sa o serie de conflicte la nivelul comunității: în județul Harghita,1120 de animale din gospodării au fost rănite/ucise; 54 de persoane au fost spitalizate. Doar în anul 2019, 7 decese cauzate de atacuri de urși au fost înregistrate în România, o serie de accidente rutiere fiind de asemenea semnalate.

Măsurile luate până în prezent au fost doar de a compensa parțial daunele fără a exista componenta de prevenție care este cea mai importantă în încercarea de stopare a daunelor provocate.

 „Este important ca Parlamentul European să solicite Guvernului României să acționeze în direcția prevenției pentru a proteja viața oamenilor, proprietatea privată și siguranța publică. Este necesar să fie incluse în programul național de dezvoltare rurală planificarea și finanțarea măsurilor preventive”, a precizat Borboly Csaba

Hadnagy Lehel, președintele Asociației de Vânătoare SZILOS, a avut o intervenție în susținerea petiției, apreciind faptul că e nevoie de eficientizarea măsurilor de prevenție și intervenție pentru rezolvarea problemei ursului la nivel național.

Problema ursului nefiind încă rezolvată, comisia PETI a decis ca această petiție să rămână deschisă în continuare și Comisia să urmărească demersurile Guvernului României pentru rezolvarea problemelor.

Mai multe informații referitoare la problematica ursului pot fi lecturate accesând link-ul: https://bit.ly/3qR6Id0

Petiția poate fi regăsită aici: https://bit.ly/2OGiAAk

 

 

Miercurea Ciuc, 24 februarie 2021