Daune cauzate de animale sălbatice
vineri, 22 noiembrie 2024 00:24:15

Workshopul Platformei europene pentru carnivore mari a avut loc în județul Harghita

(0 Votări)96 vizualizări

Este nevoie de angajament din partea guvernului român, aceasta este concluzia atelierului de lucru comun organizat de către Platforma UE carnivore mari și Platforma regională Harghita, care a avut loc la Miercurea Ciuc în data de 19 noiembrie. Scopul acestui atelier a fost prezentarea rezultatelor obținute până acum în cadrul platformei regionale pentru carnivore mari din județul Harghita, respectiv dezbaterea aspectelor referitoare la carnivorele mari din perspectivă națională și europeană.

Jurgen Tack, copreședintele Platformei europene pentru carnivore mari, la finele atelierului a afirmat că este păcat faptul că din partea guvernului român nu a fost prezent la eveniment nici un reprezentant. Au fost prezenți reprezentanți ai Organizației Europene a Proprietarilor de Pământ (ELO), Federației Asociațiilor de Vânătoare și Conservare a Faunei Sălbatice din Comunitatea Europeană (FACE), reprezentanții ai Comisiei Europene, organizațiilor civile, asociații de vânătoare, experți ai autorităților de protecție a mediului. În acest context și reprezentanții guvernului român ar fi trebuit să fie prezenți la atelierul de lucru.  

Jurgen Tack a solicitat ministerului mediului să ia o poziție în ceea ce privește carnivorele mari, deoarece problema nu se va rezolvă prin tăcere.

S-a menționat faptul că în județul Harghita este cea mai mare populație de urs din Europa, acesta este motivul pentru care este nevoie de luarea tuturor măsurilor pentru siguranța și protecția populației. Măsuri specifice sunt necesare și în domeniul turismului deoarece populația mare de urși și structura teritoriului necesită o planificare minuțioasă.

Platformele regionale pentru carnivorele mari au luat ființă cu sprijinul Comisiei Europene, la propunerea Platformei europene pentru carnivore mari, urmând un model care are ca scop soluționarea conflictului între carnivorele mari și om, respectiv diminuarea conflictelor dintre diferitele grupuri sociale. O astfel de platformă regională își desfășoară activitatea de la începutul acestui an și în județul Harghita, membri acesteia fiind reprezentanți ai grupurilor de interes care doresc găsirea unei soluții la problemele cauzate de carnivorele mari. 

Activitatea platformelor regionale pentru carnivore mari poate avea un aport semnificativ în activitatea platformelor naționale, macro-regionale contribuind de asemenea la completarea planurilor de acțiune, a  celor de management și nu în ultimul rând intensificând eficiența și consolidând procesul de integrare socială a acestora.

În cadrul atelierului de lucru au fost prezentate activitățile derulate până în prezent în cadrul platformei pentru carnivore mari din județul Harghita și au fost dezbătute  teme concrete, ca de exemplu managementul cinegetic, cercetări științifice, aspecte de prevenire și managementul daunelor.

Miercurea Ciuc, 19 noiembrie 2019