Daune cauzate de animale sălbatice
joi, 28 martie 2024 18:11:05

Cine are prioritate?

Demersuri pentru soluții și măsuri concrete care să restabilească echilibrul dintre om și natură

(0 Votări)17 vizualizări

În ultimele săptămâni viața comunității a fost ținta atacurilor urșilor –ziarele au titrat problema pe paginile principale, de la victimă la agresor.
Dar cine are prioritate?
Borboly Csaba : “Toate demersurile noastre sunt în favoarea omului dar și a speciei”.

În cadrul conferinței de ieri, 28 iunie, ce a avut ca temă proiectul  PlanUp din cadrul inițiativei ”Fit for 55 ”, președintele consiliului județean, Borboly Csaba, a subliniat o serie de aspecte direct corelate cu situația locală actuală.

“Județul Harghita, are ca și caracteristica principală zonele împădurite și varietatea de animale sălbatice  care coabitează cu populația din zonă și care în ultimul timp a dus la stări conflictuale, animalele sălbatice generând pagube dar și creșterea numărului de atacuri asupra oamenilor. Având în vedere aceste aspecte, este nevoie de luarea de decizii care să ofere soluții pentru siguranța publică, luând în calcul desigur, caracteristicile ecologice specifice urșilor. De aceea este foarte importantă alocarea fondurilor UE (în acest caz a fondurilor Life) către zone care se confruntă cu astfel de probleme”.

Grupul de lucru constituit în cadrul Consiliului Județean Harghita precum și Platforma UE au formulat o serie de propuneri în vederea soluționării situației care vizează optimizarea populației de urși (prin cota de prevenție și cotă de intervenție),conservarea habitatului, prin reglementări aduse asupra colectării fructelor de pădure, limitarea sporturilor de agrement cu motociclete, ATV-uri, reglementarea funcționării pășunilor, dar și prin restricționarea circulației în păduri; crearea de rezervații de urși și pe de altă parte prin restricționarea hrănirii, în special reglementarea observatoarelor de urși și managementul deșeurilor menajere.

Borboly Csaba, în calitate de membru al CoR, va participa azi, 29 iunie, la ședințele biroului, în contextul începerii celei de-a 205-a sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor.

Fermierii din mai multe județe, reprezentanți ai administrației publice și lideri din localitățile afectate de problema urșilor, au susținut, marți, 29 iunie, începând cu ora 12 demersurile președintelui consiliului județean la Bruxelles, pentru găsirea unor soluții concrete la  problema ursului.

Scopul acestor acțiuni este restabilirea echilibrului dintre om și natură.

Mai multe informații cu privire la activitatea în Comitetul European al Regiunilor puteți citi aici: https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

Despre demersurile Consiliului Județean Harghita cu privire la problema urșilor puteți citi aici: http://daune.judetulharghita.ro

 

Miercurea Ciuc, 29 iunie 2021