25 milliárd forintos támogatás a székelyföldi gazdáknak

A Magyarország Kormánya által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programot ismertették a megyeházán

(2 Szavazat)123 megjelenítés

A román-magyar együttműködés erősítésének jegyében terjesztik ki 2019-től Székelyföldre is az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program pályázati kiírását, mely a Pro Economica Alapítvány lebonyolításában valósul meg, ismertették december 7-én a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és Hargita Megye Tanácsa együttműködésében szervezett tájékoztatón.

 


[ Közéleti hírek ]

 

A program finanszírozását az egyre erősödő gazdasággal rendelkező magyar állam biztosítja és az eddigi kilátások szerint nem egyszeri alkalommal biztosítanak lehetőséget a székelyföldi vállalkozóknak – ismertette Tóth László főkonzul, aki azt is kihangsúlyozta, a támogatás nem csupán a külhoni magyarokra érvényes, román nyelven is megtalálható lesz minden információ a kiírással kapcsolatosan.

– Röviden és velősen ez a program arról szól, hogy támogassuk mindazokat, akik nem csak tudják, hogy mit csinálnak, hanem jól is végzik azt – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és hozzátette, a megye gazdasági fejlődése a lakosság közhangulata mellett más területekre is pozitív hatással van, mint például a kulturális életre.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, örömmel tapasztalja az elmúlt években, hogy egyre erősödik a bizalom a megyei önkormányzat és a vállalkozói szféra között, aminek következtében ma már egy jó partnerségi viszonyról lehet beszélni.

A megyeelnök azt is kifejtette, hogy idén már nem Hargita és Kovászna megye volt  sereghajtó az országos bérek tekintetében, bár véleménye szerint nem a fizetés szintje az elsődleges meghatározója egy-egy térség gazdasági állapotának, hanem a háztartások havi összjövedelme.

– Hargita megye egy szinten áll Brassó megyével a lehívott gazdaságfejlesztési pályázatok tekintetében és hiszem, hogy a magyar kormány, az RMDSZ és Hargita Megye Tanácsának további jó együttműködésének és felelős döntéseinek köszönhetően egyre több olyan egymást erősítő projekt valósul meg, mely Székelyföld gazdasági fellendüléséhez vezet – hangsúlyozta Borboly Csaba a hosszú távú terveket és kiemelte, a megyei ipari kamara és Hargita Megye Tanácsa közötti aktív partnerség is merőben hozzájárulna ehhez a fejlődéshez.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a Székelyföld gazdasági fejlődését célzó program, elsősorban a mezőgazdaságra fókuszál és első lépéskent a nagyobb vállalkozások megerősítését tűzték ki célul, melyek majd maguk köré vonzzák a kisebbeket is.

– Bár a közeljövőben várható kiírás végső formájáról még nem született végső döntés, mindenképpen a helyi igényekhez, a három székelyföldi megye jellegzetességeihez kívánjuk igazítani a pályázatot, hogy minél nagyobb mértékben segítse a helyi vállalkozókat, es ezzel egyetemben a teljes régió  gazdasági fejlődését is szolgálja – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Kozma Mónika arról is tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a támogatás az európai direktíváknak megfelelően 50 százalékos, mely szintén 50 százalékos önrészt igényel.

Tánczos Barna szenátor felhívta a figyelmet arra, hogy minden érdeklődő csak és kizárólag az alapítványtól informálódjon a félreértések és félreinformálások elkerülése érdekében.

Antal Lóránt szenátor a szóban forgó programot a jó román-magyar együttműködés megvalósításaként méltatta és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek annak lebonyolításában.

Csíkszereda, 2018. december 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774