27 Hargita megyei önkormányzat kapott pénzt általános rendezési tervre

Nélkülözhetetlen a települések fejlesztéséhez

(0 Szavazat)76 megjelenítés

Összesen 627 550 lejt kaptak Hargita megyei települések az általános rendezési tervük elkészítésére. A Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapok Minisztériumának a héten elküldött értesítője szerint Fenyéd, Korond, Csíkkozmás, Székelykeresztúr, Csíkdánfalva, Székelyderzs, Oroszhegy, Felsőboldogfalva, Szépvíz, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Csíkmadaras, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Csíkszentmihály, Oklánd, Kászonaltíz, Nagygalambfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Máréfalva, Gyergyóújfalu, Kányád, Székelyvarság, Szentegyháza és Vasláb számára osztottak le pénzösszeget Hargita Megye Tanácsán keresztül. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ennek kapcsán nyilatkozva előrelépésnek nevezte, hogy tavaly óta ismét utalnak pénzt erre a célra, mivel 2009 és 2015 között nem irányoztak elő összegeket.

– Az igényelt összeg mintegy 30 százalékát utalták ki most, de ígéretet is kaptunk mellé, hogy még az idei költségvetésből számíthatunk kiegészítésre. Az említett arány pedig információim szerint országosnak számít, tehát Hargita megye ezen a téren most nem számít kivételnek. Általános rendezési terv nélkül az önkormányzatok nem valósíthatnak meg nagyobb beruházást, tehát az lételeme a közösségi invesztícióknak, ezért továbbra is melegen tartjuk a témát a minisztériumban – közölte az elöljáró.

Borboly Csaba a faluképvédelem, illetve az épített örökség szempontjából is fontosnak nevezte a rendezési tervek elkészítését. Mint elmondta, azt szorgalmazzák az önkormányzatoknál, hogy a megyei tanács támogatásával 2009 óta, a települések történeti tanulmánya alapján készített faluképvédelmi szabályzókat foglalják bele az általános rendezési tervbe, minél részletesebben, hogy azok az épített örökség védelmét szolgálják. (Hargita Megye Tanácsa ezt célzó programjáról részletes információ érhető el itt: http://www.epitettorokseg.ro/)

A települések igényléseit a megyei tanács továbbítja a szaktárcának, és a támogatás megszerzésének feltétele, hogy a kérelmező önkormányzatnak érvényes szerződése legyen fejlesztési terv elkészítésére. Egy általános rendezési terv elkészítése általában egy-két évet vesz igénybe.

Csíkszereda, 2017. június 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774