28 órás maraton után sikerült feltölteni a pályázatokat

A felújítandó útszakasz Kovászna megye határától indul a Szentpáli tavaknál Városfalva felé, átmegy Kányádon és Ocfalván 

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Mint arról korábban hírt adtunk az európai uniós pályázási időszak részeként Hargita Megye Tanácsa a 131 – 133 – 137A jelzésű megyei útszakasz felújításához szükséges támogatásra pályázik a Regionális Operatív Programban (POR). A testület tagjai július 12-én tartott rendkívüli ülésen fogadták el az erre vonatkozó tervet előtanulmány formájában. Az említett 49 kilométeres szakasz Kovászna megye határától indul Udvarhelyszék környékén a Szentpáli tavaknál Városfalva felé, átmegy Kányádon és Ocfalván. A pályázat értéke 27 millió euró.

A tanácsülést követően a megyei tanács munkatársai Péli Levente, a műszaki osztály vezetőjének koordinálásában nagy erőkkel neki láttak a munkának. Mint azt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kollégáival együtt a július 14-i sajtótájékoztatón ismertette kollégái 28 órán keresztül, szünet nélkül töltötték fel a három út pályázatainak adatait. Az alelnök megköszönve kollégái erőfeszítéseit kiemelte, hogy a hozzáállásuk nélkül nem sikerült volna pályázni és reméli, hogy sikerül forrásokat lehívni az említett útszakaszra.

A program jelentősége átnyúlik a megyehatárokon, Kovászna és Brassó megyék is hasonló megfeszített tempóban adták le pályázataikat, hiszen mindhárom megye fejlesztését érinti. A POR kiírása értelmében olyan jelentőségű megyei utak fejlesztését támogatják, amelyek folyosókat hoznak létre két európai út között. Péli Levente ennek kapcsán hozzátette, hogy ezen fejlesztések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az elszigetelt térségeket minél jobban becsatolhassák az európai úthálózatba, fejlődést hozva az érintett településeknek.

Az említett három út mindegyikén egy-egy híd teljesen átépül, kettő-kettő pedig felújításra kerül.

Amennyiben pozitívan bírálják el a pályázatokat és finanszírozást nyernek körülbelül négy és fél év áll majd rendelkezésre az utak fejlesztésére, ebből kilenc hónapot vesznek fel a tervezési munkálatok.

Barti Tihamér mindezek mellett megemlítette, hogy a július 12-én tartott tanácsülésen azt az elvi döntést hozta a testület, hogy Csík térségben a 125-ös (Karcfalva-Csíkszentdomokos-Balánbánya) és Gyergyó térségben a 128-as (Orotva-Borszék) jelzésű megyei utakra amennyiben lesznek források hasonlóan pályáznának a POR 2014-2020 keretében, ha nem akkor kormányzati támogatásból vagy saját költségvetésből valósítanák meg a felújítási munkálatokat.

Csíkszereda, 2017. július 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774