„…A búza meséje…” – Csomortáni Gál László kiállítása

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Csomortáni Gál László képzőművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia öszdöndíjasának nyílik egyéni kiállítása július 12-én, pénteken 18 órától Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában. A tárlatot Szatmári László nyitja meg. A kiállítás július 25-ig látogatható, a nap huszonnégy órájában.

A kiállító Csíkcsomortánban született a Csíksomlyói-hegy lábánál, és itt él ma is. Kis falu, amely fenyvesekkel körülölelve, igen regényesen fekszik. Szülőfalujában járt kisiskolásként és itt szerette meg a természetközeli élet rejtelmeit és csodás egyszerűségét. Saját bevallása szerint valósággal az erdőn nőtt fel és annyira közel engedte a rengeteg magához, hogy ma is a közelében és benne él. Művészeti tanulmányaimat a középiskolában Csíkszeredában kezdte és Nagyváradon a Képzőművészeti Egyetem szobrászat szakán teljesítette ki ösztöndíjasként. 2011-ben családot alapított szülőfalujában. Gézy Gáborral való megismerkedése és barátsága visszavezette a „régi” faluba, együtt élni a természettel, egyfajta megújult, tudatosan vállalt önellátó gazdálkodást tartani fent, amely nem pusztítja, hanem építi a tájat. Ez az életmód nemcsak tiszta élelmiszert, otthont nyújtó hagyományos székely parasztházat, nagycsaládot (három kisgyerek édesapja), nem létező számlákat, hanem emberhez méltó életet jelent. Régen a falusi közösségek mindent megtudtak termelni a fizikai javaktól a lelki és szellemi kincsekig. Ezzel a szellemi kinccsel találkozván, képzőművészete forrása a fák ősi mesélő képességének, erezetének, görcseinek, mély színeinek a felfedezése lett. Több százéves újjáépített faházban, több százéves fákra, deszkákra festve, erős ráhangolódással, mély ismeretséget és „testvéri” kapcsolatot alakított ki az idők rejtett üzeneteivel és a korok egymást igazgató folytonosságával. Ő maga erről így vall: „Alázattal együttműködve, a fák megmutatták csodás üzeneteiket számomra és boldogan továbbíthatom azoknak, akik még odafigyelnek a természet sugallataira. A képek hátteréből, mint népművészetünkből, az égvilágból, a fényből egy választ kapunk a felmerült témára”.

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként egy mély, rejtett, népi kultúra feltárására kapott lehetőséget. „Nagyon fontos, milyen képeket nézegetünk, mert tudatunk mindent feldolgoz és képességünk nem mindegy milyen üzeneteket tárol” – vallja Csomortáni Gál László.

Csíkszereda, 2019. július 10.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774