A csíkszéki gazdák igényelték a legtöbb támogatást

A Pro Economica Alapítvány pályázati finanszírozását eszközvásárlásra fordítják 

(0 Szavazat)13 megjelenítés

Hargita megyében írja alá a legtöbb támogatási szerződést - 2090-et -, a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány a kisgazdákkal, ebből 915-öt Csíkszéken. A pályázati programban 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni. Közel ötezer szerződést írnak alá Székelyföldön, a támogatási keret 61 millió euró. 

November 28-án a csíkszépvízi sportcsarnokban a szerződésaláíráson Ferencz Tibor polgármester köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta, a csíkborzsovai, csíkszentmihályi, csíkszentmiklósi és a csíkszépvízi gazdák eszközbeszerzésre fordítják a támogatást.

Fontos mérföldkőnek nevezte az eseményt Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottságának elnöke, aki a támogatásért köszönetet mondott Magyarország Kormányának és a Pro Economica Alapítványnak. Mint ismertette, az egy éve létrejött székelyföldi falugazdász programot is támogatta a magyar kormány, illetve Kelemen Hunor RMDSZ-elnök – aki szintén jelen volt az eseményen -, és ezen keresztül több mint ötezer gazdát segítettek tanácsadással és a pályázatírásban. Köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsa nevében is, mivel a mostani támogatás a tíz évvel ezelőtt indított Székely Termék Mozgalmat is segíti az összefüggő programok révén.

Az RMDSZ szakpolitikusai által összeállított stratégia képezte a Pro Economica Alapítvány létrejöttének alapját, ezt az elképzelést támogatta a magyar kormány. A cél az, hogy a kis családi vállalkozások és a magánvállalkozók támogatáshoz jussanak, ismertette Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója. Ezen kívül nagy vállalkozásokat is és turisztikai beruházásokat is támogatnak, mivel ezek a tevékenységek kiegészítik egymást, így újabb munkahelyek létesítését generálják.

A pályázat legfontosabb céljai közt szerepel a vállalkozási formák erősítése, a térségi mezőgazdasági tevékenységek fellendítése, a mezőgazdasági termelési géppark korszerűsítése és környezetbaráttá tétele, illetve a foglalkoztatottság növelése. A támogatási szerződések aláírása december 10-ig folytatódik Farkaslakán, Csíkszenttamáson, Csíkrákoson, Székelyudvarhelyen, Csíkkozmáson, Csíkszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyimesközéplokon.

 

Csíkszépvíz, 2019. november 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774