A csomafalvi gazdákat ünnepelték

A mezőgazdasági munka társadalmi megbecsülésére van szükség

(0 Szavazat)15 megjelenítés

A negyedik Gazda és Bognyeső Napokat rendezték meg október 14–15-én Gyergyócsomafalván, amely Márton László Szilárd polgármester elmondása szerint a helybéliek, illetve a csomafalvi gazdák ünnepe, elsősorban azoké, akik reggeltől estig a mezőgazdasággal foglalkoznak, állatot tartanak, ez az életformájuk. Szombaton a rendezvényre látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki minden olyan rendezvényt fontosnak tart, amely az együtt ünneplést jelenti, és a gazdák munkájának megbecsülését jelzi.

– A gazdálkodó életformának ismét meg kell kapnia azt a megbecsülést, aminek nagyszüleink körében örvendett, és jó úton haladunk efelé, amint azt az ilyen rendezvények is jelzik. A kommunista iparosítással vidékiek tömegeit tömbházakba kényszerítették, a téeszekbe kényszerített gazdák gyermekei számára a városi életformát tették vonzóvá, aminek hatását falvaink máig nem heverték ki teljesen. Tovább kell dolgoznunk azért, hogy a gazdák megbecsülése a jövedelmükben látsszon, ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha vásárláskor egyre többen részesítjük előnyben a helyi termékeket. Ezt a célt követjük a Székely termék mozgalommal is – nyilatkozta a megyeelnök.

Márton László Szilárd polgármester elmondta, idén két magyarországi testvértelepülés, Ráckeve és Heves város képviselői is részt vettek a gazdanapokon, és megszelték a testvértelepülések által adományozott búzából származó kenyeret. Ugyancsak megáldották a Tokaj-hegyaljai, Erdőbénye testvértelepülésről kapott bort. A községvezető megjegyezte: a faluban össszeálló csapatok ilyenkor mindig annyit főznek, hogy minden látogatónak jusson, és így volt ez a megszelt kenyérrel meg a megáldott borral is.

A rendezvény programjában szerepelt állat- és terménykiállítás, lovas ügyességi verseny és bemutató, rönkhúzó és bognyeső vetélkedő.

Csíkszereda, 2016. október 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774