A helyi gazdaság élénkítését szolgálja az év eleji pénzleosztás

Szolidaritással bővülő puzzle

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A térségek szolidaritásának köszönhetően Borszék kapta a legtöbbet az áfából és a jövedéki adóból származó összeg év eleji visszaosztásából: a helyi wellnessközpont munkálataira egymillió lejt szavazott meg Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete a január 22-i, pénteki rendkívüli ülésén.

A „szolidaritási alapba”, ahogyan Borboly Csaba megyeelnök nevezte, a térségek a nekik járó összeg öt-öt százalékáról lemondva fizettek be pénzt, Borszék és Székelykeresztúr javára, utóbbinak közel 250 ezer lejt utaltak a Sóskút fürdő felújítására, továbbá ugyanennyit a helyi egészségügyi központ korszerűsítésére és kerékpárút építésére. A fürdők támogatása kiemelten fontos a megyei tanácsnak, így korábban a tusnádfürdői és a parajdi élményfürdő beindítását támogatta, idén pedig, a fent említett két létesítményen kívül, a csíkkarcfalvi Madicsafürdő fejlesztéséhez is hozzájárul: a Kisvillany programjából a helység villamosítására 400 ezer lejt szán.

A Borszéknek előirányzott támogatás napirendre tűzése alkalmából meghívták az ülésre a város vezetőségét és lakóit mint díszvendégeket. Borboly Csaba méltatta a szolidaritást, és elmondta, hogy az országban egyedülálló az az eljárás, amit Hargita Megye Tanácsa folytat a településeknek való leosztásoknál, miszerint a helyi önkormányzatok igénylése alapján döntik el a támogatások irányát, illetve mértékét.

– Több mint 300 igénylés érkezett, így nem volt könnyű dolgunk a kérelmek elbírálásánál – mondta a megyeelnök. – Igyekeztünk azon szempontok szerint dönteni, amelyek eddig is meghatározták munkánkat, és olyan beruházásokra adni a pénzt, amelyekre nem lehet más forrásból támogatást lehívni. A megyében 235 település van, így nem sok az összesen 11 millió lej, mindenütt csak a projektek kisebb hányadát tudjuk támogatni, viszont meggyőződésem, hogy a helyi összefogás, kaláka révén kevés pénzből sok eredmény születhet. A helyi gazdaság fejlődését szolgáló kezdeményezésekre osztottunk le összegeket, a közösségépítésre és a közbiztonságra fókuszáltunk: a közösségi tereink fejlesztésére, iskolák korszerűsítésére, az egyházainkra, az önkéntes tűzoltóink erősítésére, továbbá a kultúra, az egészségügy meg a sport területe is kiemelt figyelmet kapott. Mindezek a fiatalok itthon maradásának feltételei, minden intézkedésünk végső soron ezt a célt szolgálja. Ugyanakkor a pénz elosztásánál a térségi és nemzetiségi arányokra figyeltünk, politikamentesen.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke szerint ezentúl Borszék a szolidaritás szimbólumának nevezhető, és nagy az esély arra, hogy a város visszanyerje egykori fényét. Mik József, Borszék polgármestere hozzászólásában a fiatalok szerepét hangsúlyozta, és kijelentette: a fejlesztések a település és így értelemszerűen a helyi ifjúság jövője érdekében történnek. Mint mondta, mára már látszik az elmúlt évek turisztikai beruházásainak az eredménye, nőtt a szálláshelyek száma, és a turisták egyre több lehetőséget találnak Borszéken a szabadidő eltöltésére. Fazakas Annamária, a helyi turisztikai szövetség képviselője optimistán nyilatkozott a jövőt illetően, jelentős fejlődésről számolt be, bár még rengeteg munkára van szükség.

A rendkívüli ülés végén Borboly Csaba és Mik József a teremben felállított táblára puzzle-szerűen részben kirakta a borszéki wellnessközpont képét. A megyei tanács elnöke megjegyezte: hagytak helyet másoknak is, hogy hozzátegyenek a képhez.

Csíkszereda, 2016. január 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774