„A hitében erős közösség könnyebben veszi az akadályokat”

A Magyar Unitárius Egyház 450. éves évfordulóját ünnepelték Udvarhelyen

(0 Szavazat)38 megjelenítés

A vallásszabadság törvényének kihirdetésére és a Magyar Unitárius Egyház fennállásának 450. éves évfordulójára emlékezett május 5-én a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör. Ez alkalommal Egy az Isten – Fejezetek az unitarizmus történetéből címmel nyitottak kiállítást a Haáz Rezső Múzeumban, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Bálint Benczédi Ferenc püspök, aki úgy fogalmazott, a 450 éves előzmény szellemiségét nem emésztette el az idő, amikor az evangélium ígéretét részesítették előnyben, a növekedést és a kibontakozást szorgalmazó szellemiséget. A kiállítás is azt a célt is szolgálja, hogy a sokszor egymás mellett párhuzamosan töltött mindennapjainkból kilépve bizonyítsuk, hogy kik vagyunk, mit akarunk, hogyan és miképpen szolgáljuk nemzetünket és Istent ebben a világban. Segít visszakapcsolódni a kiállítás a nemzethez, a művészeti világhoz, amelyet őrzött hímzésben, fafaragásban, házépítésben a nemzet. Beszéde végén a püspök a jövőre nézve továbbra is azt kívánta, hogy egymást kiegészítve, egyház, civilszervezetek és a különböző hivatalok a magyar nemzet megerősödését szolgálják. 

„A szeretet a világ éltető lelke”, az egyházalapító Dávid Ferenc örök érvényű gondolatát idézve kezdte beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ma, amikor Európában olyan sok gond van, és keressük, hogy mi is a helyes út és hogyan kellene a jövőt tervezni, visszatekintve Dávid Ferenc gondolataira, meg lehet találni a helyes utat, az egymásra figyelés irányát, és lehet tenni az elidegenedés ellen, fogalmazott a megyeelnök. Szimbolikusan az erős fák gyökereit említette, amelyek a szülőföldből táplálkoznak, ahogy mi sem tudnánk meglenni a gyökereink nélkül. A 450 évvel ezelőtt kimondott vallásszabadság egy olyan erős gyökér, amelyből kell táplálkozni, az új nemzedéknek pedig jó példát kell szolgálni, mondta Borboly Csaba. Székelyföldön a magyarság erős hitének köszönhetően tudott megmaradni, és a hitében erős közösség jobban meg tudja harcolni kihívásait, sikeresebben veszi az akadályokat, vélekedett a megyeelnök, majd azt mondta, történelmi magyar egyházaink tették a dolgukat az elmúlt néhány száz évben, és kell tegyék továbbra is. A hitéleti tevékenységek fontossága mellett az ifjúság évének jegyében annak lényegességét is hangsúlyozta, hogy a felnövekvő nemzedék kapjon lehetőséget az itthon maradásra, illetve a hazatérésre. A család megtartó erejéről beszélt Borboly Csaba, amiben nagy szerepet játszik az egyház is, és közösen azért kell dolgozzanak és imádkozzanak, hogy Székelyföld erős gyökereken álljon.

Csíkszereda, 2018. május 5.    


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774