A magyar ajkú diákok helyzetének könnyítését támogatja a megyei tanács

A románnyelv-oktatást tennék hatékonyabbá

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Még mindig aktuális az a probléma, hogy a tömbben élő romániai magyar diákok könnyebben tudnak egy Eminescu-verset elemezni, mint kenyeret kérni az üzletben románul. Hargita Megye Tanácsa idén előnyben részesít minden olyan programot, amely a román nyelvtanulást helyezi előtérbe.

A románnyelv-oktatás nagyobb fokú támogatását tűzte ki az idei évre Hargita Megye Tanácsa az alintézményével, a Kájoni János Megyei Könyvtárral együttműködve. Csütörtökön, március 2-án a megyei könyvtárban adták át azokat a segédtananyagokat a települések könyvtárainak és iskolák pedagógusainak, amelyek célja a románnyelv-oktatás elősegítése a kisiskolások számára.

Bedő Melinda, a megyei könyvtár munkatársa ismertette az intézmény munkáját és az elért eredményeket. Mint mondta, a megyei tanács támogatása révén tavaly több mint 14 ezer lejre, az azt megelőző évben pedig 30 ezer lejre vásároltak könyveket. A könyvállomány bővítése ugyanakkor támogatást jelent a kistelepüléseken működő könyvtáraknak, hiszen igénylésre a megvásárolt köteteket ezen könyvtáraknak is kölcsönadják. Tervük a megye könyvtárai által birtokolt könyveket bevezetni egy olyan rendszerbe, amelyben problémamentesen lehet könyveket kölcsönözni könyvtárak között.

Ferencz Salamon Alpár-László megyei tanácsos és az oktatási szakbizottság elnöke dicsérte a könyvtár alkalmazottainak munkáját, hiszen az intézmény tevékenysége hatással van az egész megyére. A megyei tanácsos emellett kiemelte, hogy bár a megyei tanácsnak nincsen hatásköre a közoktatás területén, mindig is felvállalta segítő programok támogatását ezen a téren.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke elmondta, örvend annak, hogy sikerült ezeket az oktatási segédanyagokat beszerezni, ugyanakkor elismerésének adott hangot a könyvtári alkalmazottak munkáját illetően, hiszen egyre nehezebb feladat vonzóvá tenni a könyvtárakat, ennek ellenére látszik az erőfeszítések eredménye.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke saját példáján keresztül is rámutatott arra, hogy a nem megfelelő módszer következtében nem eredményes a románnyelv-oktatás. Fontosnak nevezte azon programok támogatását, amelyek ezt a problémát igyekeznek korrigálni. Mint mondta, az ifjúsági tevékenységeket támogató programjukban idén azon tevékenységeket részesítik előnyben, amelyek erre irányulnak. A megyeelnök elmondása szerint folyamatban van olyan táborok szervezése Balánbányán és Bélborban, amelyekben a román és magyar gyermekek együtt tanulhatják a nyelvet. Borboly Csaba megemlítette mindezek mellett, hogy levélben kéri az Oktatási Minisztériumot, hogy a románnyelv-oktatása érdekében EU-s forrásokat is vonjon be.

A felszólalásokat követően Kibédi Nemes Ildikó szerző és Lukács Vajda Erika illusztrátor bemutatták a Beszéljünk játszva románul! című könyvet és annak oktatási módszerét. A szerző kiemelte, hogy az oktatási segédanyag végigkíséri a hétköznapok mozzanatait, és bevonja a szülőket is a tanítási folyamatba. Mint kiderült, négy évvel ezelőtt ugyanezzel a névvel tábort szerveztek, az akkori tapasztalatokból és a szerző 15 éves pedagógiai tapasztalataiból kiindulva született meg a könyv. Kibédi Nemes Ildikó szerint ma a diákok könnyebben tudnak elemezni egy Eminescu-verset, mint kenyeret kérni az üzletből. A könyvet már több pedagógus is használja, és a helyszínen elismerően nyilatkozott az új módszerről. Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója adta át a könyveket a pedagógusoknak. Rácz Árpád megyei tanácsos személyesen vette át a gyimesi iskoláknak szánt könyveket.

Borboly Csaba közösségi oldalán hallgathatják meg a megyeelnök és a szerző nyilatkozatát.

Korábban a románnyelv-oktatási helyzetéről Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja is készített jelentést.

Csíkszereda, 2017. március 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774