A minisztercsere nem állítja meg a medveprobléma megoldásáért folytatott küzdelmet

Előrelépés nagyragadozók ügyében, konzultáció a vadkárrendezésről

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Az egyik fontos eredménye a múlt heti bukaresti fórumnak, hogy a jelenlévők egyetértettek abban: a károkat okozó medvék ügyében sürgős intézkedéseket kell hozni, valamint újra kell gondolni a vadkárok megtérítésére vonatkozó teljes jogszabályrendszert. Erről értesítette Borboly Csaba a Hargita megyei önkormányzatokat és vadásztársulatokat.

Jelentős előrelépésnek tartja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a június 8–10. között Bukarestben megrendezett, a nagyragadozók és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform zárónyilatkozatát, amely tartalmazza a vadkárok csökkentése céljából javasolt intézkedéseket. A dokumentumban ugyanis a jelenlévők, beleértve a természet- és állatvédő szervezeteket is, egyetértettek abban, hogy a kilövési kvóta felfüggesztése következtében jelentősen nőtt a vadkárok száma, ez ügyben pedig sürgős lépéseket kell tenni. A múlt pénteki rendezvényen a megyeelnök is részt vett, és beszédében ismertette a Hargita megyei problémákat. (Erről szóló hírünk itt olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/elfogadhatatlan-hogy-a-medveproblema-miatt-emberi-eletek-vannak-veszelyben.html)

A nyilatkozatról az elöljáró június 16-án levélben értesítette a megye önkormányzatait – polgármestereket, alpolgármestereket –, vadásztársulatait, megyei tanácsosokat hangsúlyozva: egyik fontos eredménye a fórumnak, hogy a károkat okozó medvék ügyében sürgős intézkedéseket kell hozni, valamint újra kell gondolni a vadkárok megtérítésére vonatkozó teljes jogszabályrendszert. Utóbbi esetében folytatja a megyei tanács a konzultációt, a vadkárokról szóló kormányhatározat-tervezetről ugyanis a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) a tanácselnököktől észrevételeket kért. Borboly Csaba arra kér minden Hargita megyei érintettet, válaszoljon a kérdésekre a https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/848547975310652/ linken.

Egy másik, június 14-i bukaresti tanácskozáson, amelyen Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterrel találkoztak a természetvédelmi szervezetek és vadásztársulatok, valamint érintett közintézmények képviselői, Hargita Megye Tanácsa részéről a vidékfejlesztési egyesület igazgatója, Márton István vett részt. Borboly Csaba szerint a miniszterek lemondása nem jelenthet akadályt a probléma megoldásáért folytatott küzdelemnek, főként mert már sikerült a Régiók Bizottságában nemzetközi szintre vinnie a kérdést. A fent említett június 8–10-i bukaresti találkozó is ezen a szinten zajlott, és Brüsszelből egyre jobban látszik a székelyföldi medveprobléma.

– Ez az ügy túlmutat minisztereken, kormányokon, nem beszélve arról, hogy a természetvédelmi szervezetek is elismerték a kilövési kvóta felfüggesztésének káros voltát. Folytatni tudjuk tehát a küzdelmet, és bízom benne, hogy az új környezetvédelmi miniszter szintén nyitott és segítőkész lesz – nyilatkozta a megyeelnök.

(A Borboly Csaba régiók bizottsági legutóbbi felszólalásáról szóló hír elérhető itt: http://hargitamegye.ro/hirek/egyre-inkabb-latszik-a-baj-brusszelbol-is.html)

Márton István igazgató a tanácskozáson elmondta, a kérdést a köznyugalom biztosításával lehet megoldani, azzal, hogy a vadásztársulatok állami pályázat útján támogatást kapnak takarmány vásárlására és vadföldek kialakítására távol a településektől, valamint annak megtiltásával, hogy a vadakat, köztük a medvéket, négykerekű terepmotorokkal, traktorokkal, pásztorkutyákkal, petárdákkal zavarják. E kettő megvalósulásával Márton István szerint kevesebb kártevő medvét kell kilőni, elszállítani vagy elaltatni, kevesebb vadkár keletkezne.

Csíkszereda, 2017. június 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774