A nemzet költőjének állított emléket Székelyszenterzsébet

Petőfi élen járt, ezért ma is tiszteljük

(0 Szavazat)68 megjelenítés

– A mai nap nem csak az Önök közössége, hanem egész megyénk számára is ünnepi alkalom, hisz a szabadságharc költőjének, a lánglelkű Petőfi Sándornak állítunk emléket – fogalmazott a szoboravató ünnepségen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap délután Székelyszenterzsébeten.

A magyarországi Eperjeske testvérgyülekezettől a pünkösdi falutalálkozón kapott egy szép cserefából faragott Petőfi mellszobrot a székelyszenterzsébeti gyülekezet, amelyet az új óvoda udvarán állítottak fel.

Kincses Kálmán, székelyszenterzsébeti református lelkipásztor meghívásának eleget téve az ünnepségen köszöntő beszédet mondott a megyeitanács-elnök is, aki példaként állította a ma ifjúsága elé Petőfi Sándor alakját, hisz Petőfi is élharcos volt, mint ahogy a székelység ma is a magyar nemzet élcsapatának számít.

Borboly Csaba beszédében visszahivatkozott Nyergestetőn megfogalmazott gondolatára, mely szerint 1848-1849-ben a székelység volt Magyarország egyik élcsapata, élharcosa. Megítélése szerint példát kell ma is mutatnunk, hogy tudjunk Kárpát-medence szintjén is élcsapatként megmutatkozni.

A megyeitanács-elnök emlékeztetett arra, hogy holnap lesz Székelykeresztúron a Gyárfás-kúriánál Petőfi utolsó vacsorájára való megemlékezés. Ha Petőfi utolsó vacsoráján szólna, mit mondana? – tette fel a kérdést. Bizonyára az összetartozás fontosságáról beszélne, arról hogy mindenkinek szerepe és feladata van a közösségben.

– Ha Bukarestben valamit el is érünk, azt pereskedéssel és egyéb úton sokszor elvitatják és elveszik, ezt mondatja velünk az elmúlt évek tapasztalata.  Budapest részéről határozott kiállást láthatunk. Mindenki a saját helyén kell tegye a dolgát, és fontos, hogy éljünk a döntés szabadságával, hogy a magyarság sorsa jó irányba haladjon tovább.

A megyeitanács-elnök elmondta, a lehető legjobb helyre került a mellszobor, hisz így a gyerekek minden nap láthatják, felnézhetnek a nemzet költőjére.

– Úgy érzem, hogy ez a szép, cserefából faragott Petőfi mellszobor méltó helyre került felállításra. Az óvoda udvarán, ami élettel teli, ahol a fiataljaink felnőnek majd az ő árnyékában, ahol majd minden év március 15-én megünnepelhetik nemzeti költőnket és a magyar szabadságharcot. Így válhat Petőfi az elkövetkező nemzedékek számára is példaképpé – zárta köszöntőjét a megyeitanács-elnök.

Aláírták a testvértelepülési szerződést

A nap másik kiemelkedő mozzanata volt, hogy Újszékely és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeske hivatalosan is aláírta a testvértelepülési szerződést, amelyet kézjegyével Borboly Csaba megyeitanács-elnök is ellátott. Az ünnepi alkalmon jelen volt Tilki Attila magyar országgyűlési képviselő is.

 

Az ünnepségről készült helyszíni rövid videók megtekinthetők az alábbi linkeken:

https://www.instagram.com/p/BXLjet0DZdz/?taken-by=borbolycsaba

https://www.instagram.com/p/BXLkeGXjOdB/?taken-by=borbolycsaba

https://www.instagram.com/p/BXLktlKjDnM/?taken-by=borbolycsaba

Csíkszereda, 2017. július 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774