A patakmeder szabályozásával és az ott élők együttműködésével előzhetők meg az áradások a Gyimesekben

A kormány támogatását kérik a jelenlegi károk helyreállítására

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A pénteken, június 22-én rövid idő alatt lezúdúló eső több Hargita megyei településen okozott kárt. Borboly Csaba megyeelnök és az általa vezetett intézmény illetékes munkatársai több helyszínre kiszálltak annak érdekében, hogy felmérjék a problémákat, amelyekre olyan megoldásokat kell találni, hogy a hasonló károk megelőzhetők legyenek. 

Gyimesközéplokon a Kápolnapatak és a Borospatak gyűjtőjében öntött ki a víz és több házba is bement. Ezenkívül komoly rongálásokat okozott a felhőszakadás a Gyimesközéplok közigazgatási térséghez tartozó 127A jelzésű megyei úton. Az árvízkárokat megtekintette és a megoldásokról egyeztetett szombaton, június 23-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gergely Károly, Gyimesközéplok község polgármestere, Rácz Árpád megyei tanácsos és a helyi tűzoltószolgálat vezetősége.

A helyszínen kiderült, hogy sok helyen az okozta az áradást, hogy a patak össze van szűkítve egy méterre, így egy felhőszakadás esetén nincs ahol lefolyjon a víz, ezért kiönt a medréből. A Gyimesekre jellemzőek a kis udvarok, és mindenki megpróbál lecsípni egy kis területet, de ennek az az ára, hogy esőzések alkalmával a víz kilépik a medréből és viszi amit az útjában talál, magyarázta a probléma okát Borboly Csaba. A megyeelnök kifejtette: a jövőbeni hasonló gondok megelőzése érdekében kell készíteni egy tervet, és szükség van a faluközösség megértésére is ahhoz, hogy bennebb hozzák kertjeiket, kerítéseiket, melléképületeiket. Kell hagyni egy legalább 2-3 méteres patakmedret ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló rongálások, ezeket a szükséges módosításokat pedig minden érintett meg kell tegye ahhoz, hogy a szomszédos porták ne veszélyeztessék egymást.

Borboly Csaba a helyszínen azt vállalta, hogy felkérik a vízügyet, hogy segítsenek, és közösen térképezzék fel a patakmedreket. Továbbá szükség van a kormány támogatására, gyorsított ütemben elkészítik a dokumentációt ahhoz, hogy pénzt igényeljenek a kormány sürgősségi tartalékalapjából, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeelnök reményét fejezte ki, hogy a prefektúra is gyorsan fog lépni az ügyben, hiszen a 127A jelzésű megyei utat is jelentősen megrongálta az áradás, főleg Farkaspalló környékén, ezt az utat szintén kormánypénzből kellene feljavítani.

Csíkszereda, 2018. június 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774