A székelyföldi turizmusban nagy lehetőségek vannak

A Nyugat felé nyitnak 

(0 Szavazat)58 megjelenítés

A romániai magyar többségű önkormányzatok egyfajta sajátosságának nevezhető az, hogy nem várhatnak a bukaresti kormányra a turisztikai fejlesztés terén, hanem cselekedniük kell – mondta Becze István megyei tanácsos július 20-án Tusványoson, a Magyar Turisztikai Ügynökség sátrában megrendezett Magyar szemmel Székelyföld mint desztináció című beszélgetésen, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással együtt. Részt vett még Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Mezey Zsolt, a Hargita társulás igazgatója, aki a vitát moderálta, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, László Endre, a Székelyföldi TDM klaszter elnöke, Korodi Szabolcs, a Csomád–Bálványos rendezési tervét készítő cég ügyvezetője, Ördög Ottilia a Székelyek Manchesterben – Góbéfest esemény szervezőinek képviseletében, valamint Bánffy Farkas, a Magyar Turisztikai Ügynökség székelyföldi megbízottja.

Becze István arról beszélt, mi az önkormányzatok és a fejlesztési társulások szerepe a turizmusfejlesztésben, és ezt milyen mértékben vállalják, illetve vállalhatják. Főként az alapinfrastruktúra kiépítésében tehetnek többet. Elsősorban a magyarországiakra fókuszálnak Hargita megyében, azzal a célkitűzéssel, hogy minden magyarországi életében legalább egyszer eljusson Székelyföldre, összhangban a magyar kormány diákoknak szóló programjával. A négy székelyföldi aldesztinációból három Hargita megyében található: a Hargita-hegység, Csomád–Bálványos és Sóvidék, utóbbi kettő átnyúlik a szomszédos megyébe, Kovásznába, illetve Marosba, mutatott rá Becze István. Ezekben – akárcsak a negyedik aldesztinációban, Háromszéken – „élményígérettel” várják a vendégeket: jellegzetes gasztronómiával, fürdőhelyekkel, túraösvényekkel, télen sípályákkal. Tusnádfürdőn nemzetközi szintű triatlon- és siklóernyőversenyeket rendeznek, az aktív turizmus dominál, hívta fel a figyelmet Korodi Szabolcs. Háromszék pedig a kúriák földje, az úgynevezett nemesi turizmust helyezik előtérbe, 2017 pedig a turizmus éve Kovászna megyében, hangzott el.

A beszélgetésen székelyföldi statisztikákról is szó esett, Grüman Róbert Kovászna megyei alelnök elmondta, hogy 2012 és 2016 között Hargita és Kovászna megyében 54 százalékkal nőtt a turisták száma, míg az országos arány 43 százalék. Az is elhangzott, hogy a hivatalos adatok szerint mindössze tíz százalék a külföldi vendégek aránya a térségben, de ennél a valóságban több lehet, mivel sokan rokonoknál vagy barátoknál szállnak meg, nem regisztrált szálláshelyen, így ők nem jelennek meg a statisztikákban. Tavaly egyébként a három székelyföldi megyében 8–11 százalékos növekedést regisztráltak, és Hargita és Kovászna megyében az idei év első hónapjában tartották ezt az ütemet, tudtuk meg László Endrétől, a Székelyföldi TDM klaszter elnökétől, aki azt is elmondta, hogy készül a Székelyföldi Turisztikai Értéktár.

Bánffy Farkas kijelentette, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nem csak Székelyföldben, hanem Kárpát-medencében gondolkodik, az összmagyarság szempontjából. A Nyugat felé nyitás kérdésére is hangsúlyt helyeztek a beszélgetőpartnerek, Ördög Ottilia pedig elmondta, hogy a manchasteri Góbéfest nyomán csereprogram jön létre, azt tervezik, hogy angol művészeket hoznak el Székelyföldre.

A turisztikai desztinációt nem kijelölni szokták, az létezik, szögezte le Guller Zoltán, aki szerint Székelyföld egyértelműen idegenforgalmi célpontnak tekinthető, és óriási lehetőségek előtt áll. Ezért minél több mosolygás kell, bátorságra biztatta a székelyföldieket.

Csíkszereda, 2017. július 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774