A testvérmegyei szerződés meghosszabbítását írja alá Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A két megye együttműködése révén a szórványmegyéket is felkarolja

(0 Szavazat)37 megjelenítés

A testvérmegyei szerződés meghosszabbítását írja alá idén ősszel Hargita és a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megye, az erről szóló szándéknyilatkozatott aláírta május 26-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke. A két megye több szakterületen is megosztaná a jó gyakorlatokat és együttműködne, mint bicikliutak kialakítása, szakoktatás, ifjúsági szervezetek, közbeszerzések, illetve segítenék a két megyében működő vállalkozások együttműködését is, hangzott el a csíkszeredai megyeházán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei küldöttség május 26-i látogatásán. A találkozón jelen volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke is, aki a számos területen pozitív eredményt hozó testvérmegyei kapcsolatokat méltatta. Az alelnök úgy fogalmazott, minél több ilyen kapcsolatra van szükség, hogy úgy a magyarországiak, mint a Hargita megyeiek minél többször érkezhessen otthonról haza.   

A magyarországi megyéből népes küldöttség érkezett Csíkszeredába, a találkozáson mindkét önkormányzat bemutatta saját apparátusát. A kapcsolatok mélyítése érdekében a két megye képviselői ellátogatnak egymás rendezvényeire, egyeztek meg, a magyarországiak meghívták Hargita Megye Tanácsának elnökét a június 17-i megyenapra, a Hargita megyeiek pedig egyéb rendezvények mellett főként a Székelyföld Napokra várják a magyarországiakat.

Borboly Csaba hasznosnak tartaná a tapasztalatcserét a két megye között a területfejlesztést illetően, valamint gondolkozzanak azon is, hogy a jövőben milyen európai uniós projektben tudnak közösen részt venni, mondta. A megyeelnök ismertette az itteni közbeszerzési folyamatot, amelyre várják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégeket is itteni cégekkel társulva, fejtette ki.

Terítékre került a bicikliutak kiépítése, amelyben nálunk hátrányt jelent a tulajdonjogok tisztázatlansága, de a kivitelezést illetően a Hargita megyeiek érdekeltek a magyarországi jó gyakorlatok megismerésében.

A közös programokba bevonnák a szórványmegyéket – Beszterce-Naszód, Temes és Krassó-Szörény - is, hívta fel a figyelmet Borboly Csaba. Olyan közös programokat ajánlott, mint például ösztöndíj biztosítása tehetséges fiataloknak, vagy az épített örökség felújításának közös támogatása.

Ezenkívül a két megyei ifjúsági szervezetei is számos programban dolgozhatnának együtt, valamint a Hargita megyeiek érdekeltek a szakoktatás fejlesztésében, e téren is nyitottak a tapasztalatcserére és a jó gyakorlatok megismerésére, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyeelnök javaslatára listázzák a két megyéből a testvértelepüléseket, és megszervezik ezek találkozóját is a kapcsolatok mélyítése érdekében.

A két megye testvérkapcsolatára vonatkozó szerződés meghosszabbítását a tervek szerint idén szeptemberben írják alá mindkét helyszínen. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot a május 26-i találkozón aláírta a két megyeelnök.

Csíkszereda, 2017. május 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774