Aláírták a szerződést a Csomád–Bálványos természetvédelmi zóna helyi rendezési tervének kivitelezőjével

A természet védelmét figyelembe véve fejlesszünk!

(0 Szavazat)99 megjelenítés

Aláírták a szerződést a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás Hargita megyei része övezeti rendezési tervének (PUZ) elkészítésére. A PUZ kivitelezése négy szakaszban történik: először elkészítik a tanulmányokat, miután megvalósul az első tervváltozat, azt vitára bocsátják, majd következik a lezárás és az engedélyezés. A tevékenység lebonyolítására egy évre van szüksége a kivitelező cégnek, a Vallum Kft.-nek. A szerződés értéke 120 ezer lej. A terv alapján lehet majd fejleszteni, építeni az említett térségben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az övezeti rendezési terv szükségességéről, pozitív következményeiről beszélt:

– Azt szeretnénk elérni, hogy fenntartható módon fejlesszük a térséget, mert ha úgy tudunk az itt élő emberek számára előnyt, jövedelmet, gazdasági lehetőséget teremteni, hogy közben megvédjük a természetet, akkor jó irányba haladunk. Továbbá célunk, hogy a térségbe a vendéglátás számára bővítsük a lehetőségeket, a desztinációkat, növeljük a vendégéjszakák számát, mert ezzel egyúttal munkahelyeket is teremtenénk, és azt gondolom, hogy számos perspektíva nyílna azok számára is, akik az adott térségben mezőgazdaságból, állattartásból, erdőgazdálkodásból élnek. Ez a terv a tudatos és fenntartható bővülésnek a rendezési terve lesz Csomád–Bálványos térségben – fogalmazott a megyeelnök.

Korodi Szabolcs, a kivitelező cég tervezője ismertette, miért lenne fontos a tervezet:

– Hargita megye egyik kiemelt turisztikai desztinációja a Csomád–Bálványos, ebben a zónában Kozmás, Tusnád és Tusnádfürdő rendelkezik területekkel, és érdekelt a turisztikai fejlesztésben, illetve a környezetvédelemben. Jelenleg nincs egy átfogó koncepció arra vonatkozóan, hogyan lehetne hasznosítani ezt a zónát, pedig százezer fölötti az odalátogató turisták száma úgy is, hogy nincs egy szervezett fogadás, tehát önmagában is nagy vonzerővel bír ez a terület.

Böjte Csaba Ernő, a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója kifejtette, Kovászna megyében a megyei tanács szintén jóváhagyja hamarosan a szükséges pénzt erre a célra. A tervezet elkészítését a Csomád–Bálványos ADI honlapján, illetve Facebook-oldalán követhetik.

Becze István megyei tanácsos véleménye szerint is az egyik  legérdekesebb, legértékesebb terület a Csomád–Bálványos.

– Szükség van a területrendezési tervre, mert sok olyan lehetőség van, amiről nem tudjuk, hogyan lehetne megvalósítani. Össze lehet hangolni az érintett településeket, hogy közös fejlesztési terveket szőjjenek – hangzott el Becze István részéről.

A Szent Anna-tó környékének turisztikai fejlesztése Hargita és Kovászna megye tanácsának közös célkitűzése, ezért hozták létre közösen a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulást, és ezért döntöttek az egységes övezeti rendezési terv elkészítése mellett egy évvel korábban egy tanácsülésen. Idén júliusban pedig gyűlést tartottak, amelyen az érintettek megfogalmazták a fejlesztésre irányuló javaslataikat, eszerint újabb útvonalat alakítanának ki Tusnádfürdő és a Szent Anna-tó között, illetve bicikliutakat és tanösvényeket a Csomád-Bálványos természetvédelmi térségben.

Csíkszereda, 2016. október 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774