Anyaországi nyaraláson a Jancsó Benedek emlékverseny döntős csapatai

(2 Szavazat)84 megjelenítés

Közel ötven székelyföldi diák nyaralhatott augusztus végén Magyarországon, a 7-8. osztályos tanulók a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntősei voltak.
Hargita megyéből a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola és a gyergyóalfalvi Sővér Elek Általános Iskola csapata került a döntőbe, így ők vehettek részt a balatoni táborban.

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét májusban Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartották tíz csapat részvételével. Külön meglepetése volt a Bethlen Gábor Alapítvány által is támogatott versenynek, hogy az igen értékes díjazásokon túlmenően – elismerve a kitűnő teljesítményt –, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke egy magyarországi nyaralási lehetőséget biztosított a döntő valamennyi résztvevőjének és a felkészítő tanároknak, amelyre 2018. augusztus 26. és 31. között a Fonyódligeti Erzsébet táborban került sor.

A tábort és az azt működtető Magyarország Kormánya által támogatott Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt és a közreműködő munkatársakat minden dicséret méltán illet meg. A székely vendégeket kifogástalan ellátásban részesítették, a közel egyhetes nyaralás túlzás nélkül minden pillanatában különleges volt. A székely diákok többsége először fürdött a Balatonban, lehetőség nyílt különböző programokat is kipróbálni: sárkányhajózás, sétahajózás, vízi és szárazföldi kalandpark, sportprogramok, lasertag, íjászat, lovasíjászat, szablya és kardvívás, akadályversenyek, ügyességi vetélkedők, óriás trambulin, kézműves- és zenei foglalkozások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncház, „ki mit tud” vetélkedő, amelyen a székely diákok a fő díjakat elhozták, honvédségi, tűzoltósági, rendőségi, mentős interaktív bemutatók, stb.

Kövér László házelnök üdvözletét és kedves ajándékát Bábiné Szottfried Gabriella, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke közvetítette a táborba látogatva. Megdicsérte a gyermekeket a történelmi emlékversenyen elért kimagasló teljesítményért és reményét fejezte ki, hogy jövőre is lesz lehetőség ehhez hasonlóan a döntősök nyaraltatására. Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke ismét a diákok figyelmébe ajánlotta a híres székely történész, Jancsó Benedek szellemiségét. Azt kérte, hogy merjenek felelősséget vállalni a szűkebb és tágabb közösségeikért, a magyarságért, törekedjenek a minőségre, váljanak megbecsült pedagógusokká, kutatókká, közgondolkodást befolyásoló közéleti szereplőkké, de mindenekelőtt magyar édesapákká és édesanyákká.

A Maros, Hargita és Kovászna megyében meghirdetett versenyt a Jancsó Alapítvány a három székelyföldi megyei önkormányzattal partnerségében szervezte. Az idei verseny témája I. (Hunyadi) Mátyás volt, a vetélkedő pedig nagyon magas színvonalon zajlott a felkészítő tanároknak és a háromfős csapatokban résztvevő diákoknak és nem utolsósorban az Egyed Ákos professzor úr által vezetett zsűrinek köszönhetően. A tíz döntős közül a győztes a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata lett.

Csíkszereda, 2018. szeptember 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774