Átadták a Korond felé vezető leaszfaltozott atyhai utat

A több éves holtpontról kimozdított beruházás megvalósulása a térség fellendüléséhez járul hozzá 

(0 Szavazat)107 megjelenítés

Átadták a 136A jelzésű megyei út a 13A jelzésű országútig leaszfaltozott szakaszát október 26-án. Sok munka árán, de sikerült a tavaly a több éves holtpontról kimozdítani a beruházást, így elkészülhetett a munkálat, amelyet a helyiek, Hargita Megye Tanácsa képviselői és elöljárók jelenlétében ünnepélyes körülmények között adtak át. 

A munkálatok során alapoztak balaszttal és tört kővel, illetve két réteg aszfaltot öntöttek a Korond fele vezető útszakaszra, 5 cm-es kötőréteget és 4 cm-es kopóréteget. Ahol szükséges volt, megoldották a vízelvezetést sáncok ásásával és átereszek kialakításával, a falun kívüli nagyon keskeny utat szélesítették. Feljavították a kapubejáratokat és a mellékutcákat. A felújított útszakasz hossza hozzávetőleg 6 km, a beruházás teljes összege több mint 5 millió lej.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy lehetetlen helyzetben találta ezt az utat 2016-ban, innen kellett újrakezdeni mindent, amikor mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen, és akár 3-4 éves pereskedés után kerülhet sor újabb munkálatokra. Mégis a helyiek biztatására, a hivatal csapata vállalásával nekifogtak a munkának. Az út miatti szintkülönbséget kitöltötték balaszttal, és mindenhol megoldódott a zavartalan bejárás a háztartások bejáratához a község közreműködésével, ami jó példa arra, hogy a megyei tanács és a helyi önkormányzat együttműködésében lehet dolgozni.

Mint korábban többször beszámoltunk, miután a megyeelnök átvette az utat, a folyamatos helyszíneléseknek és a lakossági konzultációknak köszönhetően sikerült kimozdítani a több éve holtpontra jutott beruházást.

Katona Mihály, Korond község polgármestere az október 26-i átadáson azt hangsúlyozta, az összefogásnak köszönhetően sikerült Atyhát összekötni a községközponttal és Székelyfölddel. Továbbá köszönetet mondott a megyei tanács munkaközösségének, az utakért felelős munkatársaknak a kifejtett a munkáért, az atyhaiaknak a türelemért, és mindenkinek, aki hozzájárult a beruházás megvalósulásához. Hozzátette: az aszfaltos út lehetővé teszi, hogy az állattartás mellett a turizmus felé is nyisson a lakosság, amely pozitív hatással lesz a fiatalok itthon maradására is.

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő gratulált a megyei tanács munkaközösségének azért az energiáért, amit a megyei dolgok ügyére fordít, mint az atyhai út rendbetétele, vagy a Székely termékek határokon túli népszerűsítése. A nemzet kérdését a vidék kérdésével kell kezdeni, fogalmazta meg a képviselő.

Borboly Csaba elnézést kért a munkálatok alatti kellemetlenségért, és megköszönte az atyhaiaknak az összefogást, kiemelten Győrfi József falufelelősnek a munkáját. Bemutatta a megyei tanács ezen útért felelős csapatát, akik vezették az előkészítést, a munkát: Pápai Károlyt, Chiorean Adriant, Ötvös Editet, Fülöp Otíliát és Pethő Zsuzsannát. Ebben az országban, ha valami elakad, nem mindegy, ki veszi kézbe, fejtette ki a megyeelnök, és Pethő Zsuzsannát a törvény által megengedett maximális prémiummal jutalmazta kifejtett munkájáért.

Folytatják a munkát, ismertette Hargita Megye Tanácsának elnöke, tervezés alatt van az Atyha-Etéd közötti szakasz, illetve Kőrispatakon ma írják alá a kivitelezésre vonatkozó szerződést. Ezeknek az utaknak a rendbe tétele nagyban hozzájárul a turizmus fellendüléséhez.

- Összefogásban, jó kedvvel olyan dolgokat tudunk kivitelezni, amik az itthon maradást segítik – fogalmazta meg Borboly Csaba.

Győrfi József falufelelős köszönetét fejezte ki az út rendbetételéért, amely beköti a falut a megyei és székelyföldi körforgásba.

A leaszfaltozott utat Adorján Imre plébános áldotta meg, majd a jelenlevők egy emléklapot írtak alá a sikeres közös munkára vonatkozóan.

A beruházás részletei és a témában kiadott korábbi sajtóközleményeink az alábbi linken találhatók: http://investitii.hargitamegye.ro/node/129  

Az eseményen készült további fotók megtekinthetők Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/pg/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=1412504552130257

A helyszínen készült felvétel megtekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1412447445469301/

Csíkszereda, 2017. október 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774