Az értékőrzés jegyében zajlott a Székelyföldi Akadémia előadás-sorozata

(0 Szavazat)14 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyéért Egyesület, illetve az érintett községek önkormányzatainak közös szervezésében valósult meg a Székelyföldi Akadémia építészeti előadás-sorozata, amelyre első alkalommal Kápolnásfalun, majd Gyergyóremetén és végül Kászonaltízen került sor.

A programokon a térség olyan neves építészei tartottak prezentációt, mint Esztány Győző, Tövissi Zsolt és a nem rég Orbán Balázs díjjal kitüntetett Köllő Miklós.

– Nem titkolt célom felhívni a figyelmet egy pusztuló értékre, a székely csűrre, illetve annak falukép meghatározó szerepére – nyitotta meg Esztány Győző Csűrjeink újrahasznosítása című előadását, majd ötleteket és megoldásokat mutatott be a kihasználatlan csűrök szakszerű felújítását illetően.

Tövissi Zsolt előadásában azt bizonyította, hogy igenis tökéletesen bővíthetőek a meglévő házaink a mai kor igényei szerint.

– Fontos, hogy úgy kell bővítenünk, hogy nem rontjuk el a ház eredeti jellegét, kulcsmottóm, hogy az igényeket könnyebben alakíthatjuk, mint a házainkat – emelte ki Tövissi. Az érték az nem csak egymagában áll, hanem azt egy értéknyalábként lehet értelmezni – történeti érték, régiség, hitelesség, egyediség, használati értéke, új értéke, és ha most elveszíti az anyagi hordozóját, attól még számtalan értéket őriz továbbra is – hangsúlyozta. 

Köllő Miklós a vidéki építészet lényegéről beszélt, ami elmondása szerint nem csupán a ház meg a csűr, hanem a hegyoldal, a patak és a fuszulykakaró.

– A keresztcsűrös rendszer a fákkal együtt mikroklímát alakít ki, egy jól működő, százéves rendszert, melyet egyetlen tudatlan mozdulattal elronthatunk, ha lebontunk egy csűrt, csak hogy jó kilátásunk legyen – emelte ki Köllő Miklós a vidéki építészet lényegéről tartott prezentációjában. 

Az előadásokat követő napokban a Pogány-havas Kistérségi Társulás és Felcsík Kistérségi Társulás kiadványaiból készült kiállítási anyag megtekinthető a helyszínen, jelen pillanatban a kászonújfalvi kultúrotthonban.

Csíkszereda, 2018. november 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774