Az Európai Bizottság újabb tematikus fórumát szervezték meg a csíkszeredai megyeházán

Fórum a szociális gazdaságról

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szociális gazdasági témában szervezett fórumot szeptember 6-án délelőtt a megyei tanács csíkszeredai székhelyén.
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, a rendezvény célja a szociális gazdaság területén dolgozó szakemberek együttműködési hálójának létrehozása, a Romániában érvényben levő szociális gazdaság törvényes hátterének megbeszélése, illetve európai példák bemutatása és megvitatása.

A vezérigazgató mellett az esemény részt vevőit Csép Andrea parlamenti képviselő és Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója köszöntötte az esemény résztvevőit.

A fórumon A szociális gazdaság törvényes háttere Romániában címmel tartott előadást Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség munkatársa, aki kifejtette még számos törvénymódosító javaslatra lenne szükség ezen a területen, ezért is örül, hogy a rendezvényen különböző döntéshozó testületek tagjai és részt vettek.

Dana Verbal egy brüsszeli megközelítést mutatott be A vállalkozásokra vonatkozó uniós szakpolitikai keret címmel. Kiemelte, az Európai Bizottság szociális gazdaság témakörben harminc találkozó megszervezését kezdeményezte Európa szerte, melyre Romániából kizárólag Hargita Megye Tanácsa jelentkezett, társszervezésben a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a város jó példáját mutatta be Szociális vállalkozás Hajdúnánáson című előadásában.

– A szociálpolitika tekintetében mottónk a Segíts magadon, a város is megsegít! – mondta a polgármester és elmondta, nyolc év alatt 14-ről 6 százalékra sikerült csökkenteniük a munkanélküliséget Hajdúnánáson a szociális gazdaság területén történő logika megváltoztatásával.

– Rájöttünk, ha nem készpénzként adunk segélyt, hanem vetőmagot adunk ugyanabban az értékben és megművelésre alkalmas földet biztosítunk, nem csupán egy hétre elegendő a segítség, amit nyújtunk, hanem akár az érték tízszeresét is megtermelhetik – hangsúlyozta a polgármester és kiemelte, a program sikere több, mint 95 százalékos.

Szolláth Tibor azt is elmondta, ezáltal a szociálisan hátrányos személyek jó eséllyel vissza is kerülnek a munkaerőpiacra, ami a program egyik fő célja.

Az előadásokat követően a résztvevők egy interaktív beszélgetés keretében fogalmazták meg igényeiket, tapasztalataikat és javaslataikat a szociális gazdaságot illetően.

Hargita Megye Tanácsa partnerként részt vesz az ENSIE – European Network for Social Integration Entrepreneurship: social incusion and development of rural regions for a better European furure elnevezésű Európai Uniós projektben is, melynek fő célja létrehozni egy nemzetközi hálózatot, a szociális integrálási vállalkozásokkal kapcsolatos tapasztalatok cseréje céljából. Emellett elősegíteni a hátrányos helyzetű csoportok szociális integrációját, hozzájárulni a szociális egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásához, a munkanélküliség csökkentéséhez, a helyi közösségek számára nyújtott szolgáltatások minőségének javításához.

Csíkszereda, 2018. szeptember 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774