Az inkubátorház várja a fiatal vállalkozókat

Üzleti konferencia Székelyudvarhelyen

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Megtelt a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István terme csütörtökön, szeptember 29-én az XXIV. Őszi Vásár keretében szervezett Üzleti konferencia és pályázati kerekasztal alkalmából. Az idei konferencia témája a hamarosan induló Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház és a benne rejlő lehetőségek a fiatal vállalkozók számára. Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési ügynökségének vezetője nyitó beszédében kiemelte, hogy nem csak beszélni kell a fiatalok és a fiatal vállalkozók segítéséről hanem konkrét lépéseket kell tenni. 

Az eseményen ugyanis aláírták azt az együttműködési szerződést az új város vezetés, a tanfelügyelőség, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, valamint Hargita Megye Tanácsa között, amely révén többek között elindúlhat a Bányai János Szakközépiskolában a CNC képzés. A megállapodás értelmében a közintézmények, a vállalkozói szféra és a tanintézet közösen igyekszik a jövőben a szakoktatást a helyi munkaerőigényekhez igazítani, hasonló együttműködési megállapodás született korábban Gyergyószentmiklósón és Csíkszeredában is.

A konferencia főszereplői idén a fiatal vállalkozók voltak, ugyanis idén megnyitja kapuit a székelyudvarhelyi inkubátorház a vállalkozók előtt. Péli Levente, a megyei tanács beruházásokért felelős vezérigazgató és projektmenedzser bemutatójából kiderült, hogy november közepétől már fogadó képes lesz az épület, amely 48 vállalkozásnak képes irodahelyiséget teljes infrastruktúra mellett biztosítani. Az épületben az irodák mellett minden szinten egy-egy 28 személyes tárgyalóterem kapott helyet, valamint egy 64 személyes konferenciaterem. A konferencia után lehetőség nyílt jelentkezni a vállalkozók számára az inkubálásra, ugyanakkor Barabás Csaba hangsúlyozta, hogy szívesen látják azon térségi vállalkozások segítségét akik tanácsaikkal, tapasztalataikkal úgy mond mentorálnának egy-egy új vállalkozást.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere szerint remek alkalom az Őszi Vásár és azon belül az üzleti konferencia, a kapcsolatok kiépítésére és így a helyi vállalkozások számára piacot kiépíteni akár külföldön. Verestóy Attila szenátor szerint Udvarhely térsége fejlődik, elmondása szerint a konferenciáról mindenki több tudással megy haza, amelyet felhasználva összetudunk fogni, a kapcsolatokat és a tudást értelmesen felhasználva pedig közös jövőt lehet építeni, erősítve a térséget. Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja gratulált a helyi vállalkozóknak és fontosnak nevezte a hasonló tudásalapú előadásokat, ugyanakkor szükségesnek tartja a vállalkozások segítését az különböző intézmények által. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke szerint Udvarhely térsége a megye gazdasági szíve, ahol a most induló inkubátorház jelentős lehetőséget jelent a fiatalok számára, ugyanakkor elmondta, hogy Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredából is jelezték, hogy hasznos volna egy hasonló inkubátorház ezekben a városokban is, így most a gazdasági szereplők minden figyelme a projekt működésére fog irányulni.

Kolumbán Dávid megyei tanácsos és az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanácsa részéről biztatta a jelenlévő fiatal vállalkozókat a lehetőség megragadására, szerinte az inkubátorház olyan potenciált jelent, amely révén akár több tíz ezer lejt is megspórolhatnak a vállalkozók, hiszen nincsenek egyedül, olyan infrastruktúrához és tanácsadáshoz jutnak, amelyre hat-hét évvel ezelőtt nem volt lehetőség, csak hatalmas összegek árán.

A beszédeket követően meghívott fiatalok tartottak bemutatókat saját vállalkozásaikról, néhányan pedig már jelezték, hogy igénybe vennének egy irodát az inkubátorházban.

Csíkszereda, 2016. szeptember 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774