Befejeződtek a Csíkszéki Gazdanapok

Tartsunk össze!

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Az első alkalommal megszervezett Csíkszéki Gazdanapok záróünnepségét Csíkszentsimonban tartották a Szent László Gyermekvédelmi Központban szeptember 24-én, szombaton. A rendezvény közös imával és himnusszal kezdődött, ezt követően elmondta köszöntő beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, Tánczos Barna szenátor, Kozma István polgármester, Nagy István parlamenti államtitkár, valamint Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről.

A nap további részében bírálták a szarvasmarhákat és a sajtókat, lovakat vonultattak fel, rönkhúzó versenyt tartottak, illetve fellépett a Heveder, a Role együttes, a Csíkszentsimoni Néptáncegyüttes és a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar.

A közös imát Ervin atya vezette, prédikációját a Magyarok Kenyere Programban megsütött házikenyerek köré építette, hangsúlyozta a kenyér a természet csodája, embernek kalácsa és Istennek palástja. Mondta, a kenyér legalább tízezer búzamag összeolvadásából keletkezik, ehhez hasonlóan kellene összefogjanak a magyar emberek is, mert manapság az ellenkezője tapasztalható, pedig csak összetartással lesz sikerünk. Ervin atya beszédéről készült felvételt megtekinthetik itt: https://igcdn-videos-d-0-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfl1/t50.2886-16/14464167_958042334305820_300727889169481728_n.mp4.

Borboly Csaba beszédét egy korábbi megbeszélése felidézésével kezdte, amelyen a Maros Megyei Tanács vezetőségével egyeztetett a szomszédos megyében folytatódó útszakasz javításáról:

- Székelyföldet össze kell kötni minél több úttal, és akkor kialakulnak a gazdasági kapcsolatok is. Ezen a három napon, amíg tartottak a gazdanapok számos kézfogás történt, nekünk székelyeknek bíznunk kell egymásban, abban hogy amire kezet rázunk az úgy is lesz. Összefogásra van szükség nem csak a politikában, de a mezőgazdaságban is, és ha ez magvalósul a résztvevő gazdák között, akkor ez a rendezvény nem volt hiába. Azért jöttünk ide, hogy egymást bátorítsuk, egymásnak erőt adjunk, együttműködjünk. Továbbá a megyeelnök felhívta a figyelmet az október másodikai magyarországi kvótareferendumon és a december tizenegyedikei parlamenti választásokon való részvétel fontosságára.

Jakab István kiemelte az anyaországgal való együttműködés fontosságát, amit a gazdanapok alatt tovább építhettek. Egyesíteni kell az érdekeinket, és lélekben is egyesülniük kell a magyaroknak, és ha ez megtörtént, akkor a többi adódik magától. Hozzátette, azon dolgoznak a magyar kormányban, hogy minden magyar igazán otthonra találjon.

A köszöntő beszédeket Tánczos Barna folytatta, aki kifejtette a gazdanapok során összegyűlnek a környék gazdái, hogy tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak a tanácsadói sátorban a meghívott szakemberektől, és hogy állataik révén megmutassák megvalósításaikat.
Kozma István megköszönte a kifejtett munkát mindenkinek, aki tett azért, hogy létrejöjjenek a gazdanapok. Elmondta, örömet okoz számára, hogy Csíkszentsimont választották azon program záróhelyszíneként, amely a gazdákért, a gazdákról van. Hozzátette reméli lesz folytatása a rendezvénynek jövőben.

Nagy István Fazakas Sándor miniszter gondolatait közvetítette, arról beszélt, ha egy búzaszem csupán mag marad, akkor csak lehetőség lesz, de ha elkészül a kenyér akkor teljesedik ki. Ha a kenyérben lévő búzaszemekhez hasonlóan összetartanak a magyar emberek is, abból lesz a magyar nemzet. Dobos Tamás kifejtette, számára megtiszteltetés, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen vehetett részt.

A programok mellett a látogatók megtekinthették az állatkiállítást, helyi kézművesektől vásárolhattak egyedi darabokat, a gyermekeknek külön sarkat alakítottak ki, ahol játszhattak, olvashattak és rajzolhattak. Az érdeklődők betekinthettek a tanácsadó sátorba is, ahol mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokat lebonyolító intézmények és szervezetek tagjai biztosítottak ingyenes tanácsadást, kérdésünkre elmondták, hogy az arra járók leginkább a képzési lehetőségekről érdeklődtek.

Csíkszereda, 2016. szeptember 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774