Borboly Csaba: a székelyek a magyar nemzet élcsapata

Nyergestető hősei ma is döntés elé állítanak

(0 Szavazat)129 megjelenítés

Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc egyik utolsó helyszínén, a nyergestetői csata 168. évfordulójáról emlékeztek meg július 29-én, szombaton. Csíkkozmás község és a Csíki Területi RMDSZ minden év augusztus elsejéhez legközelebb eső szombaton megemlékezik a székely ősök életáldozatáról. A megemlékezés társszervezője ez évben Hargita Megye Tanácsa és az Aktív Közélet Egyesület volt. A helybéli és környékbeli megemlékezők mellett Öttömös, Daruszentmiklós, Lukácsháza és Isaszeg testvértelepülések képviselői is jelen voltak.

A himnusz eléneklése után elsőként Szántó László, Csíkkozmás polgármestere az ősök áldozatvállalását emelte ki beszédében.

– Az ősök áldozatvállalásában mindig ott volt a remény fénye, egy szebb, jobb és szabadabb jövőképpel. Akik csatába indultak képesek voltak egy emberként, egy testként fölsorakozni a vezetők mögé és tették, amit kértek tőlük. Ilyen vezető volt Tuzson János őrnagy, aki a tizenkétszeres túlerővel szemben is képes volt az élre állni és tisztességgel védeni a hazát – fogalmazott a polgármester.

A magyar kormány nevében Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, az itt harcoló őrnagy leszármazottja osztotta meg ünnepi gondolatait.

– 1849 augusztus elseje az a nap volt, amely arról szól mit jelent a szabadság, mit jelent a szabadságért küzdeni, mit jelent a hősiesség és a bajtársiasság. De szól arról is mit jelent az elnyomás, az idegen hatalmak támadása – mondta elöljáróban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékoszlopon egyetlen név sem szerepel.

– Nem mintha nem érdemelték volna meg a hősi halált halt hősök, hanem már akkor tudták és érezték, hogy nem az egyéni teljesítmény a lényeg. Nem saját magukért küzdöttek, hanem Magyarországért, a magyarság jövőjéért. A magyarság egésze minden magyar emberért felelős, de minden magyar ember felelős a magyarság egészéért is – hangsúlyozta az államtitkár.

Beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a döntések meghozatalában, hisz a szabadságharc hősei nem azért áldozták életüket, hogy utána a magyarság ne törődjön a saját sorsával. 

– Ma nem olyan időket élünk, amikor véráldozatot kell hozni, de a döntés áldozatát nem kerülhetjük el. Részt kell vennünk Magyarország döntéseiben, a magyar sorsot nekünk kell eldöntenünk, ez a nyergestetői hősök üzenete – zárta beszédét Tuzson Bence államtitkár.

Az ünnepi beszédek sorát Borboly  Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta, aki a székelységről, mint a magyarság élcsapatáról beszélt. Megítélése szerint a kettős állampolgárság intézményével, a nemzetegyesítéssel, a magyar állam felelősséget vállal értünk is. Felelősséget vállal úgy értünk, hogy közben lehetőséget teremt értékeinket megőrizni, bővülni és itthon megtalálni a helyes utat.

– Ne feledjük el, hogy 1848-1849-ben a székelység volt Magyarország egyik élcsapata, élharcosa. Példát tudtunk akkor is mutatni és példát kell ma is mutatnunk. Itt van az az időszak, hogy tudjunk Kárpát-medence szintjén is élcsapatként jó példát mutatni – nyomatékosította Borboly Csaba, aki ugyancsak a döntésekben aktív részvételre buzdított.

– Itt van előttünk a lehetőség, hogy aki még nem tette, tegye a dolgát. Felelősségünk, hogy részt vegyünk egy olyan döntésben, amely által egy erősödő országot még erősebbé tehetünk – mondta a megyeitanács-elnök. Meglátása szerint Székelyföld, akkor lesz erős, ha mindannyian tesszük a dolgunkat. Ha a fiatalok itthon terveznek jövőt, akkor volt értelme őseink áldozatvállalásáért, mert a forradalom a jövőről szól, nemcsak a jelenről. Jövő csak akkor lesz, ha itthon családjaink tudnak bővülni, a fiatalok megtalálják számításaikat – summázta Borboly Csaba.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor beszédében ráerősített az előtte szólókra.

– Itt mi Székelyföldön magunkra és Magyarországra számíthatunk, másra ritkán, talán soha. Mikor döntés előtt állunk, úgy kell döntenünk, hogy ne a megalkuvót, ne a meghajlót, hanem a gerincesen állót vállaljuk – volt beszédének fő üzenete.

Bilibók Géza plébános rövid imája után a csíkkozmási Bojzás néptánccsoport, valamint  a csíkkozmási Tuzson János fúvószenekar lépett fel. Az ünnepség a kegyelet koszorúinak elhelyezésével ért véget.

Csíkszereda, 2017. július 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774