Borboly Csaba: az oktatás módszerét, tartalmát összhangba kell hozni a változó gazdasági igényekkel

A skandináv államokban bevált projektalapú oktatás egy járható út Székelyföld számára is

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Az olaszországi Palermoban ülésezik a Régiók Európai Bizottsága (RB) szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra területeiért felelős szakbizottsága (SEDEC) február 18-19-én. A konferenciával egybekötött ülésen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az Európai Néppárt frakciójának politikai koordinátora a RB szakbizottságában bemutatta munkadokumentumát is, amely a STEAM – tárgyak oktatásának EU-ban történő erősítésére tesz javaslatot. 

Az ülés munkadokumentumai az alábbi linken tanulmányozhatóak:

https://memportal.cor.europa.eu/Agenda/Documents?meetingId=2156530&meetingSessionId=2194134

Borboly Csaba hangsúlyozta, Európa szerte a legnagyobb kihívás, hogy miként lehet az oktatás tartalmát összhangba hozni a gazdaság megváltozott igényeivel, ehhez pedig fontos, hogy a 2021–2027 időszakban világossá tegyék, melyek azok az oktatási megoldások és lehetőségek, amelyek leginkább hozzájárulhatnak a sikeresen fejlődő, befogadó, esélyegyenlőségre törekvő tudásalapú európai gazdasági modell további fenntartásához.

– A fiatalok oktatás- és foglalkoztatáspolitikája egy olyan terület, amit folyamatosan kell alakítani, újra kell gondolni a célokat és a tevékenységeket, figyelembe véve az éppen aktuális gazdasági és politikai helyzetet. Az agyelszívás jelensége Európa szerte jellemző, amely leginkább a Közép-Kelet Európai országokat érinti, különösen, ami az úgynevezett „kézelszívást” illeti. Az olyan projektalapú oktatási módszerek, mint a STEAM jelentős kitörési lehetőséget rejt egy térség számára, amennyiben azt megfelelően gyakorlatba ültetik az oktatásban és a munkaerőképzésben. Ezekben a szakmákban bizonyított, hogy középtávon jelentősen növekedhet a munkahelyek száma – emelte ki A STEAM – tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban című jelentés raportőreként Borboly Csaba, hozzátéve, a skandináv államokban ez egy bevált módszer, az agyelszívás megfékezésére, ezért szükséges megvizsgálni, hogy helyi és regionális szinten ezeket hogyan lehet beépíteni.

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer alapja, hogy az egyes szakterületeket nem külön-külön, hanem egymással összehangolt, gyakorlatilag multidiszciplináris rendszerben kell oktatni. Az egyes szakterületekkel kapcsolatos készségek fejlesztése pedig egységes, integrált kezelése. A módszer gyakorlatba ültetése egy térségnek jelentős fejlődést hozhat, hiszen a kutatások szerint a STEAM szakmákban középtávon is jelentősen növekedhet a munkahelyek száma, ez az a terület, ahol gyakorlatilag minden tagállamban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Mint ilyen, nem csak a felsőoktatásban, de megalapozó jelleggel minden alapfokú oktatási szinten érdemes vele foglalkozni. Ehhez pedig szükség van a tanárképzés és posztgraduális képzések fejlesztésére is.

Borboly Csaba továbbá felhívta a figyelmet az elszigetelt és elnéptelenedés miatt veszélyeztetett településekre is, ahol olyan infrastrukturális beruházások, mint a szélessávú internet hozzáférés biztosítása mérsékelheti ezt a folyamatot. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás segítségével is, amelynek Hargita Megye Tanácsa is tagja, korábban kilenc település nyert pályázatot a Wifi4EU EU-s program keretében. Ezen támogatásból a települések közterein, parkjaiban, középületeiben ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internet infrastuktúrát építhetnek ki. Ez ugyanakkor nagyban hozzájárul, ezeken a településeken az öko-, vagy bakancsos turizmus kiépítéséhez, népszerűsítéséhez is, annál is inkább, mert az üdülési jegyek (voucherek) jelentős hányadát Hargita megyében használták fel a turisták.

Borboly Csaba felszólalásának részlete a közösségi oldalon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/215328865181171/posts/1977304642316909/

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában kidolgozott oktatással kapcsolatos korábbi jelentései alább tanulmányozhatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Csíkszereda, 2019. február 18.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774