Borboly Csaba: fixa ideám a helyi autonómia

A valós helyi autonómia a területi autonómia alapja

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Helyre kell állítani az európai uniós alapelvnek számító helyi autonómia becsületét. Románia nemzetközi szerződésben azt vállalta, hogy a helyi ügyek intézésében a helyben választott testületek, tisztségviselők intézik az ügyes bajos dolgokat, és a központi kormányzat szervei akkor lépnek közbe, ha nincsenek fontos feladatok ellátva, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (OÖT) elnöke a május 13-i zilahi RMDSZ Kongresszuson, aki úgy fogalmazott: fixa ideája a helyi autonómia. Hozzátette: a helyi autonómia az első fontos lépés, amely nélkül a területi autonómiára alapozni nehezen lehet.

A közéleti vitákban nem sokat hallani érvként a helyi autonómiát, pedig ennek tiszteletben tartását Románia vállalta az uniós csatlakozás során. Borboly Csaba szerint erre nap mint nap kellene emlékeztetni a kormányt, a román politikusokat és nem utolsósorban a közvéleményt. Azt mondta, tudják, milyen sajátos a romániai jogértelmezés, de nincs lehetetlen, ha kitartóan végigvisznek ügyeket. Többet is ki tudnak hozni helyzetükből, többre is képesek, főleg tömbvidéken, fogalmazott az OÖT elnöke.

A parlamenti frakciókkal együttműködve meg kell próbálni kiküszöbölni a jogi akadályokat – ehhez törvénymódosításokra, közös lobbira van szükség, mondta Borboly Csaba, aki azt is hozzátette, nagyon jó az együttműködés a megújult parlamenti frakciókkal. A jobb együttműködés érdekében javaslatokat fogalmazott meg a jövőre nézve, mint például a tulajdonrendezés, hozzanak létre közös online platformot, szakértői munkacsoportokat, gyűjtsék össze a jó gyakorlatokat. Továbbra is számítanak a nőszervezetekre és az ifjúsági szervezetekre, mondta. Együttes erővel törekedjenek egy olyan törvényes keret megteremtésére, hogy a helyi és megyei tanácsok ne egyszerű döntés-előkészítők legyenek, akiknek a döntéseit majd a prefektus vagy a számvevőszék a saját értelmezése szerint felülbírálja, hanem legyenek valós döntéshozatali szervek, fogalmazta meg Borboly Csaba.

Végül azt mondta: a meglévő keretek között próbáljanak elérni minél többet, ugyanakkor próbálják meg tágítani is a kereteket, mert azt mindig lehet.

Csíkszereda, 2017. május 13. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774