Brüsszelben is aggódnak a romániai medveprobléma miatt

Jelentés készül a nagyragadozók helyzetéről

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága tagjaként kezdeményezte egy jelentés kidolgozását, amely a konfliktusos fajokkal (például olyan nagy ragadozókkal, mint a medve) való együttélést vizsgálja, illetve javaslatokat fogalmaz meg az EU környezetvédelmi irányelvek keretében. Ezt kedden, július 4-én egyhangúlag jóváhagyta a Régiók Bizottsága ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottsága Tallinban miután több éve folyamatosan felhívta Borboly Csaba a kialakult helyzetre a figyelmet és bemutatta annak súlyosságát Romániában. Borboly Csaba raportőr érvelésében fenntarthatatlan a jelenlegi helyzet, ugyanis a medvék viselkedésében bekövetkezett változások nem csak az emberek biztonságát és tulajdonát veszélyeztetik, hanem egy védett állatfaj egészséges állományának fenntartását is. 

Mint mondta a barnamedve a szigorúan védett fajok közé tartozik az Európai Unió területén, Románia területén azonban sokkal nagyobb létszámban vannak jelen, mint bármelyik más tagállamban, illetve a környezeti- és emberi tényező következtében a barnamedvék által okozott testi sérülések és anyagi károk száma folyamatosan növekszik.

Mivel a fentieket Bukarestben sem veszik figyelembe és nem kezelik a helyzetet , a medvetámadások idénre aggasztó méreteket öltött ezért kénytelenek szerdán, július 5-én Bukarestben is hangot adniuk. Szerdán több mint ötszáz polgármester, alpolgármester, közbirtokossági elnök és gazda vonul be Hargita? Kovászna, Maros és Brassó megyékből a fővárosba, ahol a környezetvédelmi miniszter fogad egy tíz fős képviseletet.

Júniusban a Bukarestben megrendezett, a nagyragadozók és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform zárónyilatkozata szerint is javasolják a nagyragadozók csökkentése céljából javasolt intézkedéseket. A dokumentumban ugyanis a jelenlévők, beleértve a természet- és állatvédő szervezeteket is, egyetértettek abban, hogy a kilövési kvóta felfüggesztése következtében jelentősen nőtt a vadkárok száma, ez ügyben pedig sürgős lépéseket kell tenni.

Borboly Csaba a helyszínről élőben jelentkezett a közösségi oldalon, ahol a mai napon egyhangúlag megszavazott döntést részletesen ismerteti.

Az alábbi linken olvasható a napirendre hozott kronológia a medve kérdésben:

http://hargitamegye.ro/vadkarok/kronologia.html

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységeiről az alábbi linken tájékozódhatnak:

http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. július 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774