Bukarestben kérik a medveprobléma orvoslását

Gagyban tartott soros ülést Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Vonuljanak minél többen július 5-én Bukarestbe a környezetvédelmi miniszterhez meghallgatásra, ha addig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést, fordult felhívással a jelenlevőkhöz Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei tanács június 29-i kihelyezett ülésén Gagyban. Rövid időn belül helyreállítják a Maros megye határa és Kőrispatak közötti útszakaszt, szavazták meg a hátralevő 5 km gazdasági és műszaki dokumentációját. A tanácsülés díszmeghívottja volt a már harmadikszor megválasztott székelyszenterzsébeti pünkösi király, Burszán Dénes, aki minden tanácsülésre hivatalos amíg tisztségben van, hogy a testület előtt a fiatalok érdekeit képviselje.  

A kihelyezett tanácsülést a felújított kultúrotthonban tartották, amely nevét Bán József tanítóról kapta. A 136-os megyei út javításán a megyei tanács együttműködik a helyiekkel, és példaértékű, ahogy együttdolgoznak a javításra vonatkozó lakossági igényt kifejező alaírásgyűjtés után. A helyiek saját költségvetésből készíttették el a javításra vonatkozó dokumentációt, kültereiken közmunkával, kalákában dolgoznak.

– A gagyi embereket, akik hitükben erősek, egy emberként dolgoznak a közösség problémáinak megoldásán, érdemes segíteni és jó velük együtt dolgozni – mondta Borboly Csaba.

A tanácsülésen jelen volt Szőcs László, Etéd község polgármestere is. Mint elhangzott, korábban leaszfaltoztak 21 km-t, a munkálatok folytatása nehézségekbe ütközött, de folyamatosan azon dolgoztak, haladni tudjanak a beruházással. A július 29-i tanácsülésen elfogadták a gazdasági és műszaki dokumentációt, így júliusban meghirdethetik a licitet, ősszel pedig neki lehet fogni a munkálatokat. A megközelítőleg 5 km hosszú útszakasz aszfaltozására 9 hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére. 

A turizmus területén fejlesztenek, programokat szerveznek a megyei tanácstól tagdíjként kapott támogatással a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztési Társulás, a Székelykeresztúr Kistérségi Szövetség és a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás. Továbbá támogatják a Bélbori Speciális Iskolát, a székelyudvarhelyi inkubátorházat, és buszjárat indítását Farkaslaka és Siménfalva között, szavazták meg a tanácsosok. Idén a karbantartás keretében biztosítják a járhatóságot Erdőszentgyörgy irányába, számolt be Borboly Csaba.

A tanácsülésen Simó Dezső Szabolcs polgármester bemutatta a hat településből álló Szentábrahám községet. Nem könnyű az ilyen sokfalvas községeket fejleszteni, mondta, ezért jól jönnek Hargita Megye Tanácsának támogatásai. A kalákaprogramnak köszönhetően újították fel a kultúrotthonokat, óvodákat és közintézményeket, számolt be, majd hozzátette, örvendetes, hogy sok embert lehet mozgósítani, ha segítségre van szükség a közösség érdekében. Az elöljáró arról a tervéről is beszámolt, hogy minden közintézmény bejáratához székely kaput állítsanak.

Pályázati forrásból felújították a szentábrahámi iskolát, számolt be az igazgató, ez az egyetlen a községben, amelyet szigeteltek, mondta. Borboly Csaba javasolta, hogy a további beruházások finanszírozása érdekében készítsék elő a dokumentációt az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) kíírására, ahol pedig meg tudják indokolni, hogy sürgős beavatkozásra van szükség, tud segíteni a megyei tanács a tartalékalapjából. 

Az egyház képviselői is köszönetet mondtak azért, hogy a megyei tanács mindig egyhangúlag elfogadja az egyházaknak nyújtott támogatásokat. Szőcs László polgármester hozzátette, az egyháztámogatások tekintetében az elmúlt nyolc évben kiemelten odafigyeltek Etéd községre. A 136B jelzésű megyei útra vonatkozó kérdésére elhangzott, két hét múlva indul a közbeszerzés, körülbelül szeptember közepére lesz nyertes a kivitelezésre.

A tanácsülés végén a megyeelnök beszámolt arról, hogy a medveprobléma kapcsán kérték a környezetvédelmi minisztert, hogy azonnal bocsásson ki kilövési engedélyt a problémás esetekre, hiszen az anyagi károk mellett mostmár az emberi áldozatok is szaporodnak. Önmagában a kilövési kvóta nem oldja meg a problémát, ellenben szükség van arra, hogy a kártérítési jogszabályt a valós helyzethez igazítsák, fejtette ki Borboly Csaba. Mindehhez együttműködésre van szükség az érintettekkel, az úgynevezett zöld szervezetekkel is. Az RMDSZ-frakció is kérni fogja, hogy az új környezetvédelmi miniszter kezelje prioritásként a kérdést, számolt be Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba azt is hozzátette: a július 5-i tervezett esemény kapcsán szívesen fogadják az ötleteket. Csillag Péter megyei tanácsos köszönetét fejezte ki a megyeelnöknek, hogy felvállalta a medveproblémát, hiszen mint mondta, az emberek biztonsága a legfontosabb.

Gagy, 2017. június 29.  


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774