Csatlakozásra kérik a székelyföldi polgármestereket és közbirtokosságokat medveügyben

Bukarestbe készülnek tiltakozni

(0 Szavazat)246 megjelenítés

A székelyföldi polgármesterekhez és közbirtokossági elnökökhöz fordulnak a Felcsík Kistérségi Társulás tagjai – polgármesterek, közbirtokossági elnökök –, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal a felhívással, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, mely szerint minél többen vonuljanak Bukarestbe július 5-én, a környezetvédelmi miniszterhez meghallgatásra, ha addig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést, mivel a egyre gyakoribb medvetámadások miatti helyzet tarthatatlan. Erről egyeztetett a megyeelnök június 26-án a Felcsík Kistérségi Egyesület közgyűlésén részt vevőkkel. 

A Bukarestbe vonulást Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke kezdeményezte, aki a hétvégén a közösségi térben azzal a kéréssel fordult Borboly Csaba megyeitanács-elnökhöz, hogy a megye településeinek polgármestereivel szervezzenek egy tiltakozó látogatást Bukarestbe, a tarthatatlan helyzet megoldása érdekében. Ezt a tiltakozó mozgalmat terjesztenék ki a mostani felkéréssel nemcsak Székelyföldre, hanem Argeș, Brassó és Prahova megyére is, hogy hangjukat minél jobban meghallják a román fővárosban.

A felhívásra jelentkezni Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületnél lehet: Karikás Csillánál – karikascsilla@hargitamegye.ro, 0740169850, valamint Erdély Mónikánál – 0740122490, erdelymonika@hargitamegye.ro.

Borboly Csaba ismételten fel szeretné hívni nemcsak a miniszter, hanem az országos közvélemény figyelmét arra, hogy a medvék miatt már lassan rettegésben él egyes települések lakossága, és a helyzet tarthatatlan, az illetékes hatóságoknak tenniük kell ez ellen. Abban már korábbi bukaresti találkozókon egyetértettek a természetvédő szervezetek képviselői is, hogy a kilövési kvóta tavalyi felfüggesztése rossz intézkedés volt. A túlszaporodott medveállomány általi károkat meg kell előzni, Borboly Csaba ez ügyben határozott fellépést szorgalmaz, immár sokadjára, és a hétvégén, a szombati csíkdánfalvi eset után, amikor is fényes nappal egy pásztort megsebesített a medve, nyílt levélben fordult a még tisztségben lévő környezetvédelmi miniszterhez, hogy rendezze a problémát.

Az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt, a vadak bemennek a településekre, behatolnak a házakba, mivel nőtt az egyedek száma, nőtt a veszély is. A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail-címre. A témában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon. Az elmúlt években történt medvetámadások az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg: http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html

Csíkszereda, 2017. június 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774