Digitalizálással az értékek hozzáférhetővé válnak mindenki számára

Helyi érintettek negyedik találkozója

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Komplex, mindenki számára elérhető adatbázis létrehozását indította el a megyei tanács a gyergyószentmiklósi Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusának, Magyari Sáska Zsolt közreműködésével. Egyelőre a hegyimentés, ezen belül a turistaösvények, a tematikus utak, mint például a Mária út, a sípályák, valamint a különböző események, rendezvények adataival dolgoznak, derült ki azon a találkozón, amelyet a CD-ETA (Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage) projekt keretében szerveztek helyi érintetteknek augusztus 1-én, kedden a csíkszeredai megyeházán Hargita megye szellemi örökségének digitalizációja témakörben. A projekt keretében beszéltek már kulturális, természeti örökség, valamint múzeumok és galériák gyűjteményének digitalizálásáról, a következő lépés pedig helyi akció terv elkészítése lesz. 

Szellemi kulturális örökség lehet társadalmi szokás, rítus, ünnepi esemény, tradicionális előadó művészet, a természettel és a világegyetemmel kapcsolatos ismeretek, a hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás, ismertette a találkozón Zonda Erika projektmenedzser, aki a múzeumok és galériák digitalizálásával kapcsolatos jó gyakorlatokról is beszámolt, amelyeket a projekt keretében Firenzébe tett látogatás során tapasztaltak.

Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a projektben, az intézményt Bíró Barna Botond alelnök képviselte, aki a programban szereplő egyik előadás témájával, a Szent László legendák freskóinak digitalizálásával kapcsolatosan fejtette ki gondolatait.

- Szent László nevéhez fűződik a magyar nemzet, az egyház és a magántulajdon intézményének megszilárdítása, megtalálta azokat az értékeket, amelyekre lehet országot, nemzetet építeni. A projekt résztvevőinek is az a feladata, hogy megtalálják azon értékeket, amelyek mentén meg lehet erősíteni a közösséget, biztos pontot nyújtani. Az utazások során a projekt szereplői más országokban alkalmazott jó példákat ismerhettek meg, a tevékenység azonban akkor lesz igazán sikeres, hatékony, ha országos szinten is támogatást nyernek a kezdeményezésre – fejtette ki az alelnök.

Továbbá a találkozó részeként szó esett a gyergyószentmiklósi örmény temető digitális térképi adatbázisáról, Hargita megye szellemi kincsestárának digitalizálásáról, a szellemi örökségről, valamint bemutatták Hargita Megye Tanácsa Főépítészeti Hivatalának azon programjait, amelyek a megye épített örökségének védelmét szolgálják. Köztük a Hargita Megyei Faluképvédelmi program, a műemlékek felújítását támogató pályázat, valamint a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen folytatott székelykapuk renoválását célzó kezdeményezés. Felhívták a figyelmet következő honlapokra: http://epitettorokseg.ro/, http://virtualisszekelyfold.ro/.

Csíkszereda, 2017. augusztus 1. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774