Díjazták Domokos Dénes nagytusnádi veteránt

Rá kell vezessük a fiatalokat, hogy érdeklődjenek a történelem iránt

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Aranykor Kitüntető Címmel díjazta a Magyar Honvédelmi Minisztérium Domokos Dénes veterán háborús, nagytusnádi lakost a honvédelem iránti elkötelezettségéért, tevékenységéért, a kitüntetést Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere adományozta. Az ünnepséget a Tusnád községi nap keretében, október 2-án tartották. A rendezvényen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István és Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, Korodi Attila parlamenti képviselő, Tánczos Barna szenátor, György József polgármester.

- Elődeink olyan korban éltek, amely tele volt megpróbáltatásokkal, reméljük, hogy nekünk és az utódainknak nem kell hasonlókat átélnünk, de ha mégis erre kerülne sor, akkor ugyanúgy helyt kell állnunk. A helytállás egyik momentuma pedig a december 11-i választásokon való részvétel lehet, ha elmegyünk szavazni és megvédjük a jogainkat, próbálunk tenni azért, hogy legalább ami van azt ne vegyék el, és amit lehet azt bővítsük. Domokos Dénes bácsi jó példa, becsülettel helyt állt minden körülmények között. Az ehhez hasonló megemlékezések a következő generációk miatt is fontosak, mivel a fiatalok tudják tovább és tovább vinni azt a tudást, amelynek mi már a birtokában vagyunk. Meg kell találni az utat a fiatalokhoz, hogyan vezessük rá őket, hogy érdeklődjenek a történelmünk iránt, ez elsősorban jó példákkal lehetséges. Rá kell őket vezetni arra, hogy akarjanak többet tudni, mint amit megtudhatnak egy iskolai történelemóra keretében. Erre törekszünk A székelység története kötettel, a régészeti programunkkal, és  a műemlékvédelmi stratégiánkkal – köszöntötte a jelenlévőket Borboly Csaba.

Magyarország Honvédelmi Minisztériuma minden évben kitüntetéseket, illetve emléktárgyakat ad át a határontúli magyar veteránoknak. Ebben az évben a megtiszteltetés Domokos Dénest illette, aki 1943 októberétől 1945 szeptemberéig volt katona, Gyimesben teljesített szolgálatot. 1945-ben orosz hadifogságba került, ahol hat hónapot töltött, majd Szegedre került, és innen tért vissza az ő lakhelyére, Tusnádra.

Továbbá köszöntőt mondott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Országos Szövetségének elnöke, Berencsi Attila, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának képviselője, Kóka Zoltán alezredes, György József polgármester, Csont Ede tusnádi plébános pedig megemlékezett a hősi halottakról. A program részeként megkoszorúzták a hősök sírjait, majd közös himnusz énekléssel tisztelegtek. Az átadásról készült felvételt megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1076139339100115.

Csíkszereda, 2016. október 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774