Egyre több zarándok választja a Mária Utat

Hargita megye minden községközpontjában helyeznek el információs táblákat

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Az idei évben is jelentős összeggel támogatta Hargita Megye Tanácsa az Erdélyi Mária Út tovább fejlesztését és rehabilitációját. Az idei év megvalósításairól és a jövőbeni tervekről tartott sajtótájékoztatót Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, Urbán Erik ferences templomigazgató, az Erdélyi Mária Út Egyesület alelnöke és Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetigazgatója november 20-án, hétfőn Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi Házban.

A tervek szerint a Parajd–Zetelaka–Szentegyháza–Csíkszereda útvonalat építik ki, azzal a céllal, hogy a pünkösdi búcsúba tartó híveknek lehetőségük legyen gyalogosan, biciklivel vagy lóval megtenni az utolsó kilométereket.

Molnár Sándor vetített képes előadásban mutatta be a pályázatból megvalósított munkálatokat: útfestések, jelzőtáblák, valamint információs táblák kerültek kihelyezésre a piros színnel jelzett Sóvárad–Siklód–Küsmöd–Etéd–Énlaka útvonalon, és az Énlaka–Firtosváralja–Székelypálfalva–Farkaslaka–Oroszhegy útvonalon. Az adott közösség is hozzáadta a részét a munkához, a helyi polgármesteri hivatal traktort és segítséget biztosított. A pályázati összegből különböző szóróanyagokat is sikerült elkészíteni, ezzel is népszerűsítve a Mária-út szakaszait. Az információs táblákon feltüntették az adott község látványosságait és szálláshelyeit.

Szederjesi Tamás, aki a pályázat lebonyolításában segített szintén megosztotta tapasztalatait a jelenlévőkkel.

Urbán Erik, csíksomlyói ferences templomigazgató elmondta, ők inkább az útra indulókkal és az érkezőkkel foglalkoznak.

– Az utóbbi években érezhetően megnőtt a zarándokok száma, többen jöttek csoportosan, nem csak magyar nyelvterületről, hanem más országokból is – emelte ki Urbán Erik OFM.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének távollétében Barabás Csaba kabinetigazgató tolmácsolta köszöntő sorait.

– Pár napja tartottunk tanácsülést, ahol a zarándokútvonal utolsó száz kilométerének fejlesztésére 13 700 lejt szavazott meg a döntéshozó testület. Hargita Megye Tanácsa részt vett a vallási kulturális értékek összekapcsolására irányuló Recultivatur európai uniós projektben, és az ennek keretében vállalt ötéves fenntarthatóság érdekében építjük ki a Mária-út Parajd–Zetelaka–Szentegyháza–Csíkszereda szakaszát, majd a korszerűsítést Gyergyó térségében folytatjuk. Ebből a finanszírozásból az út kiépítése mellett 15 információs tábla is kihelyezésre kerül a települések mellett, illetve pecséteket, okleveleket szereznek be, amelyek szükségesek az úton levő zarándokok nyilvántartásához, illetve jutalmazásához. Célunk, hogy teremtsük meg az El Caminohoz hasonló feltételeket, ehhez kívánok jó munkát, kitartást az Erdélyi Mária Út Egyesület minden munkatársának és önkéntesének – fogalmazott levelében Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Barabás Csaba kabinetvezető úgy véli, hogy a megyén átívelő projektben, a megyei tanácsnak fontos szerepe van, hogy maximálisan hozzájáruljon az út kiépítéséhez és az infrastruktúra megerősítéséhez.

– A külföldi zarándokok részéről egyre nagyobbak az elvárások, és nagyon nehéz úgy beszélni egy zarándokútról, hogy vannak fehér foltok benne, e helyett egy teljesen kiépített zarándokútra van szükség, ehhez kívánunk hozzájárulni – hangsúlyozta Barabás Csaba.

– Célunk, hogy a pünkösdi búcsúra ideérkező több százezer zarándok közül minél többen válasszák annak lehetőségét, hogy az utolsó 100 kilométert gyalogosan zarándokolva tegyék meg – fűzte hozzá a kabinetigazgató.

A Mária-út egy nemzetközi zarándokút, amely összekapcsolja több európai ország Mária-kegyhelyeit, keresztet rajzolva ki Közép-Európa térképén. Ennek egyik kiinduló és érkezési pontja a csíksomlyói kegytemplom.

Bővebben a Mária Út honlapján tájékozódhatnak: http://www.mariaut.ro

A zarándokútról szóló korábbi közleményünk elérhető itt:

http://hargitamegye.ro/hirek/a-maria-ut-lehet-kozep-europa-el-caminoja.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/tedd-meg-gyalog-az-utolso-szaz-kilometert-a-csiksomlyoi-bucsura.html

Csíkszereda, 2017. november 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774