Elindulhat a fejlődés útján az utak kereszteződésében Székelyszenterzsébet

Burszán Dénest választották a pünkösdi királynak, aki ezentúl a megyei tanácsülések állandó meghívottja

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Egész napos faluünnepségre várta a hazatérőket és anyaországi vendégeit Székelyszenterzsébet közössége június 4-én, vasárnap. A reggeli órákban az immár híressé és ismertté vált Cickom Együttes énekelve járta végig a települést ünnepi istentiszteletre hívva a faluközösséget a helyi református templomba. Ezt követően délután az immár ötödik alkalommal megszervezett főzőversenyt nyitotta meg Kincses Kálmán lelkipásztor. 

–Nem csak pünkösd miatt öröm a mai nap, habár ma van Trianon emléknapja, ezt a Magyar Kormány az összetartozás napjává nevesítette és ma bemutatjuk, hogy bár nem akarták, hogy összetartozzunk mi mégis összetartozunk szeretetben és testvéri érzésben – mondta a főzőverseny lánggyújtásán Kincses Kálmán lelkipásztor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy a pünkösdi búcsú alkalmával nem betegedett meg senki a az ünnep előtti híresztelések ellenére, mint mondta azt üzenték, ha hírekre van szükség a helybelieket kérdezzék, hisz egy nyelvet beszélünk és ne a bukaresti szónokokat kérdezzék, akik abban érdekeltek, hogy távol tartsák azokat, akik haza akarnak jönni.

– Szenterzsébetre is sokan hazajönnek, jómagam is úgy érzem hazajövök ide, hisz itt tapasztalható a baráti szeretet, egymásra figyelés. A helyiek által szervezett rendezvények alkalmával remélem önök is fel tudják használni a feltöltődésre, hogy a hétköznapokat könnyebben lehessen venni, jobban lehessen dolgozni. Összefogásunk eredménye az kell legyen, hogy a köztünk lévő határok ellenére lélekben egyek legyünk, keressük a kapcsolatokat, az együttműködést – tette hozzá a megyei tanács elnöke. Ugyanakkor kitért arra, hogy a megye nyugati térsége egyre jobban megközelíthetővé válik az utak fejlesztése révén és ez jó hatással lesz jövőben a turizmusra, hisz az anyaországi vendégek reményei szerint nem csak évente pár napot töltenek majd itt hanem több hétvégére is alkalmuk lesz ide látogatni. Köszöntője végén Borboly Csaba gratulált a szenterzsébetieknek, akik híressé és vonzóvá tették a térséget és vele együtt a megyét többek között a Cickom együttes a Fölszállott a páva tehetségkutató döntős szereplésével is. - Szenterzsébet lassan az utak kereszteződésében vonzó térség lesz. A vendégszeretet tekintetében a turizmus irányába fejlődik – zárta gondolatait a megyeelnök biztatva a helyieket, hogy ezt szem előtt tartva ne adják tartsák meg ingatlanjaikat.

A konfirmált legények vetélkedését követően Burszán Dénes megválasztott pünkösdi király tiszteletére ünnepi műsorok következtek a Cickom együttes, Fickom gyerek néptáncegyüttes és a Székelyszenterzsébeti Református Egyházközség kórusának előadásában többek között.

A tizedik alkalommal megszervezett pünkösdi királyválasztást Burszán Dénes harmadik alkalommal választották meg. A hagyomány szerint a pünkösdi király ezen a napon ingyen fogyaszthat és év közben a településen tartott lakodalmakra, keresztelőkre illik meghívni. Amellett, hogy a helyi presbitérium tiszteletbeli tagja Borboly Csaba a megyei tanács ülésire is állandó meghívást biztosított a kiválasztottnak mint a térség ifjúságának képviselője.

Csíkszereda, 2017. június 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774