Elkészült a Csomád–Bálványos területrendezési tervének második szakasza

A térség turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak a Szent Anna-tónál

(0 Szavazat)147 megjelenítés

A Csomád–Bálványos térsége területrendezési tervének második szakaszáról, a régió fejlesztési elképzeléseiről, turisztikai kihasználásáról tartott megbeszélést a Csomád–Bálványos Önkormányzati Turizmusfejlesztési Társulás április 28-án a Szent Anna-tónál.

– A térség szinte egyedüli attrakciójának a Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzeglápot tekintik, úgy vélem, meg kellene ismerni a környékben rejlő többi lehetőséget, értéket is, mert a fürdőknek, mofettáknak, természeti szépségeknek köszönhetően akár több napot is el lehet tölteni a környéken – nyilatkozta a megbeszélés után Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki szerint azonban összehangolt fejlesztés nélkül nehéz a vállalkozóknak, beruházóknak tervezni, ezért van szükség övezeti rendezési tervre (PUZ), amely alapján lehet majd fejleszteni, építeni az említett térségben.

A terv elsősorban a turisztikai fejlesztésekre összpontosít, ezen belül az aktív és gyógyturizmusra, valamint a Csíkkozmást, Lázárfalvát és Tusnádot érintő agroturizmusra, mondta el a megyei tanács elnöke. Továbbá vonatkozik a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp környékén a látogatási övezetek újratervezésére, turistaútvonalak kialakítására, szállodák építésére, sípályarendszer kialakítására, illetve felvonó megépítésére, amely lehetővé tenné a turisták felvitelét és visszaszállítását a Szent Anna-bércről minden évszakban. Mindehhez erős területrendezési urbanisztikai fegyelem szükséges, és az élővilág védelmi szabályainak betartása, fejtette ki Borboly Csaba hozzátéve, a fejlesztési terv kitér a gasztroturizmusra is, amely színvonalának a fejlesztése érdekében szakács- és pincérképzést indítanának kialakítva ezzel egy olyan réteget, akik jobban odafigyelnek a vendégek gasztronómiai igényeire azáltal is, hogy képzett, profi pincéreket és szakácsokat alkalmaznak.

A megbeszélésen részt vett Albert Tibor tusnádfürdői polgármester, Melles Mária alpolgármester, Böjte Csaba Ernő, a Csomád–Bálványos társulás vezetője, Szakács Márton, a lázárfalvi közbirtokosság vezetője, Molnár Ákos, a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület elnöke, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, valamint Kerezsi László, az Ecos Club vezetője.

Elhangzott, azért van szükség ezekre a fejlesztésekre, hogy többen megismerjék a Szent Anna-tavat, és hogy az odalátogató turistáknak, akár fiatalok, akár idősebbek, legyen elfoglaltságuk, választási lehetőségük, el tudjanak tölteni akár több napot is a környéken. A fejlesztések turisztikai, gazdasági szempontból előrelépést jelentenének, hiszen megsokszorozódna a turisták száma a környéken, és új munkahelyek jönnének létre. Borboly Csaba sajnálatát fejezte ki, hogy Csíkkozmás polgármestere, Szántó László nem tudott részt venni ezen a községet érintő fontos témákat boncolgató beszélgetésen.

Az önkormányzati fejlesztési társulás múlt év októberében írta alá a Hargita megyei rész övezeti rendezési tervének elkészítésére vonatkozó szerződést a Vallum Kft.-vel. A megyei tanács támogatásából elkészült az első két szakasz, a meglévő részt elküldték az érintett hivataloknak elemzés és javaslatok, észrevételek tétele céljából. A terv arra vonatkozik, hogy mit lehetne a Csomád–Bálványos-térségben népszerűsíteni, milyen fejlesztéseket lehetne eszközölni, milyen építkezéseket kellene a jövőben folytatni a zónában annak érdekében, hogy minél többen megismerjék és ellátogassanak a Szent Anna-tóhoz és környékére, mivel itt található az egyetlen vulkanikus tó Kelet-Európában, ezért jobban kellene promotálni, hangzott el a megbeszélésen.

A területrendezési tervvel kapcsolatban a megyeelnök szombati élő bejelentkezésében is beszélt, a videó megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1517311258287968/. A Csomád–Bálványos Önkormányzati Turizmusfejlesztési Társulás május 10-én hívja össze következő gyűlését, tevékenységéről bővebben a http://www.csomad-balvanyos.ro/ vagy a https://www.facebook.com/Csomad.Balvanyos.ADI/?fref=ts oldalon olvashatnak.

Csíkszereda, 2017. április 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774